Lukoil renunţă la operaţiunile angro din Ungaria din cauza taxelor „de criză“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul rus Lukoil a decis să renunţe la licenţa de comerţ angro cu carburanţi din Ungaria din cauza taxei „de criză“ aplicată de Guvernul de la Budapesta sectorului energetic, informeaă Mediafax.

"Filiala din Ungaria a Lukoil a renunţat de la 1 ianuarie la licenţa pentru comerţul en gros cu carburanţi", a declarat directorul diviziei, Denis Ryupin, într-un articol publicat de cotidianul Nepszabadsag. „Odată cu introducerea taxei excepţionale activitatea companiei a devenit deficitară, fără perspective de îmbunătăţire a situaţiei în viitorul apropiat“, a arătat Ryupin.

Grupul rus va păstra activităţile de retail cu carburanţi, prin intermediul celor 76 de benzinării deţinute în Ungaria, din cele 1.500 existe în ţară.

Strategia de relansare economică a guvernanţilor de la Budapesta se bazează pe majorarea impozitelor şi introducerea unor noi taxe pentru domeniile energetic, retail şi telecomunicaţii.

Uniunea Europeană a demarat o investigaţie pentru a hotărî dacă noile taxe impuse de Guvernul de la Budapesta sunt sau nu legale. Decizia vine după ce 13 mari companii din Franţa, Germania,  Austria, Olanda şi Cehia au înaintat o plângere către UE prin care susţin că noua legislaţie vizează „anumite sectoare şi în special companiile străine pentru a-şi echilibra bugetul de stat“.

În scrisoarea adresată lui José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, reprezentanţii celor 13 companii spun că aceste sectoare sunt dominate de investitori străini şi tocmai de aceea au fost luate în vizor.

Printre cei care au semnat plângerea se numără giganţii energetici E.oN şi RWE din Germania şi CEZ şi OMV din Cehia, grupul bancar olandez ING, Deutsche Telekom, grupurile de asigurări Allianz (Germania) şi Axa (Franţa). Acestea ameninţă că, dacă lucrurile nu se vor schimba, vor renunţa la operaţiunile din Ungaria. Filiala maghiară a Deutsche Telekom, Magyar Telekom, a înregistrat anul trecut pierderi în valoare de aproape 100 de milioane de euro, iar reprezentanţii operatorului spun că ele au fost determinate de aprobarea impozitării retroactive.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite