Lucian Croitoru: Este posibilă o reducere treptata de ratei dobanzii cheie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea dobânzii de politică monetară nu a fost posibilă în şedinţa de astăzi, pentru că "incertitudinile persistă", din cauza crizei datoriilor suverane din Europa, însă o reducere în viitor este posibilă spune Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului BNR.

"Sunt o serie de factori care indică o reducere graduală a ratei dobânzii în viitor" a declarat consilierul Guvernatorului BNR pentru agenţia de presă Bloomberg.

În şedinţa de politică monetară de astăzi, Consiliul de Administraţie al BNR a decis menţinerea dobânzii cheie la nivelul de 6,25% şi a rezervelor minime obligatorii la nivelul de 20% pentru euro şi 15% pentru lei.

Băncile centrale din regiune sunt în căutarea de soluţii pentru a realiza cel mai bun echilibru între riscul recesiunii care pândeşte economiile Vest-Europene, principala piaţă de desfacere pentru exporturile din ECE, şi o eventuală depreciere a monedelor naţionale, ca urmare a faptului că investitorii îşi reduc expunerile pe economiile emergente. Banca Centrală a României a ţinut neschimbată rata dobânzii cheie din iunie 2010.

Mediul de afaceri din România se confruntă deja cu o lipsă de lichidităţi, care sunt disponibile în sistemul bancar, însă doar pe termen scurt, ceea ce inhibă disponibilitatea de creditare pe termen lung a băncilor.

"Credem că pericolul inflaţionist în scădere care se întrevede pe termen scurt şi dificultăţile economiei reale majorează semnificativ probabilitatea unei tăieri a ratei de politică monetară " a declarat pentru aceeaşi agenţie de presă un analist al Citibank. "Credem însă că rata dobânzii va rămâne la nivelul de 6,25% până la finele anului" a completat acesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite