Londra, cea mai căutată destinaţie turistică din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Susţinută şi de Jubileul de Diamant al reginei Marii Britanii, Londra rămâne destinaţia turistică numărul unu din întreaga lume, conform studiului anual Global Destination Cities Index, comandat de MasterCard Worldwide. Pentru al doilea an la rând, raportul estimează că Londra va atrage cele mai multe cheltuieli transfrontaliere, depăşind oraşe precum New York, Bangkok, Paris şi Singapore.

În ceea ce priveşte numărul turiştilor străini, raportul estimează că oraşele Rio de Janeiro (cu un procent de 28,6%), Tokyo (cu un procent de 21,5%), Abu Dhabi (cu 17,9%), Tunis (cu 17,7%), Istanbul (cu 14,7%) şi Toronto (cu 7,6%) vor înregistra cele mai mari creşteri în regiunile lor. În plus, zona Asia/Pacific (cu un procent de 9,5%) va avea cea mai mare creştere din 2012, dintre toate regiunile globului.

Conform studiului, în ciuda contextului economic afectat de criză, numărul total al turiştilor internaţionali este preconizat să înregistreze creşteri de 5,7%, iar cheltuielile realizate de aceştia de 10,6%, comparativ cu anul precedent, pentru toate oraşele din Top 20.

Capitala plăţilor fără numerar

Atraşi de muzeele reprezentative, restaurantele şi teatrele de top, precum şi de mediul de afaceri flexibil, turiştii care vin în Londra vor cheltui mai mult decât media pe cap de turist preconizată pentru restul oraşelor incluse în raport. Londra, centru global comercial, este pe cale de a deveni, de asemenea, o capitală a plăţilor fără numerar, în viitorul nu foarte îndepărtat. MasterCard estimează că, în Marea Britanie, tranzacţiile electronice ar putea detrona plăţile cu numerar până în 2025 .

Ann Cairn, President International Markets, în cadrul MasterCard Worldwide, declară: „Acest raport creionează o imagine a unei lumi chiar mai interconectate decât credeam, unde tranzacţiile electronice joacă un rol important în stimularea comerţului global. Dacă analizăm modul în care turiştii străini cheltuiesc, este clar că numerarul nu le mai îndeplineşte cererile pentru plăţi simple, inteligente şi în siguranţă.”

„Londra şi-a menţinut, încă o dată, poziţia în top, într-un moment în care toate privirile sunt îndreptate înspre noi”, comentează primarul Londrei, Boris Johnson. „Mai mult, anticipăm sosirea unui număr mai mare de turişti străini şi în lunile care urmează. Fiind unul dintre cele mai importante centre globale de afaceri şi de divertisment, suntem mândri că ne situăm în vârful topului celor mai vizitate destinaţii turistice din lume.”

Esticii, "o nouă generaţie" de turişti

Dr.Yuwa Hedrick-Wong, Global Economic Advisor în cadrul MasterCard Worldwide şi autorul studiului, concluzionează: „În ciuda unui context economic global afectat de criză, raportul de anul acesta arată că există anumiţi factori ce determină creşteri semnificative pe tot globul, din punctul de vedere al sosirilor de turişti internaţionali şi al cheltuielilor realizate de aceştia. Cu o nouă generaţie de turişti străini care provin de pe pieţe emergente şi care vizitează destinaţii de top ale lumii, oraşele turistice globale continuă să reprezinte un motor important de creştere economică. ”
„Anul acesta putem observa o diferenţă clară între pieţele de capital şi cele de consum. Pieţele de capital moderne sunt cu adevărat interconectate, aşa că dacă are loc o criză financiară într-o regiune, se va răspândi rapid şi în restul regiunilor din lume. Contextul economic pe pieţele de consum depinde de condiţiile locale, precum forţa de muncă şi veniturile, acestea variind destul de mult de la un oraş la altul, indiferent de mediul economic global.”

MasterCard îşi extinde platformele

Valorificând experienţele unice pe care oraşele le pot oferi localnicilor, dar şi turiştilor, MasterCard continuă să extindă platformele Priceless Cities, cu Beijing şi Sydney, care s-au alăturat oraşelor Londra, New York şi Toronto. Ca parte a programului, posesorii de carduri MasterCard se pot bucura de acces exclusivist - de la cele mai rafinate spectacole artistice şi de divertisment, jucate la teatrele din West End din Londra, cele mai bune locuri pe stadionul Yankees din New York şi până la vizitarea unei secţiuni private a Marelui Zid Chinezesc.
Studiul MasterCard Global Destination Cities Index clasifică oraşele din punctul de vedere al numărului de vizite ale turiştilor străini şi al cheltuielilor transfrontaliere realizate de aceştia în destinaţiile respective. De asemenea, studiul face previziuni pentru 2012 cu privire la creşterea numărului de vizitatori şi pasageri. "Această cercetare nu se bazează pe volumele sau tranzacţiile realizate cu carduri MasterCard", precizează autorii.

Global Destination Cities – cele mai importante note

Londra şi-a asigurat încă o dată poziţia globală dominantă. Topul primelor 5 oraşe din care provin cei mai mulţi turişti ai Londrei sunt: Dublin, New York, Stockholm, Amsterdam şi Frankfurt. Numărul vizitatorilor din Frankfurt este preconizat să înregistreze creşteri de 20,8%. Chiar dacă cei mai mulţi turişti vor veni din Dublin, conform raportului, vizitatorii din New York vor cheltui mai mult decât dublu odată ce ajung în Londra. Interesant este că tiparele de cheltuieli sunt reciproce – londonezii care vizitează New York-ul vor cheltui mai mult decât vizitatorii din celelalte patru ţări de origine. Creşterea preconizată a cheltuielilor făcute de turişti în capitala Marii Britanii se conformează trendului pozitiv al tranzacţiilor cu cardul din ultimul an – tranzacţiile cu cardul au crescut cu 8,3% din 2010 până în 2011, conform Euromonitor, o companie de cercetări independentă.

Parisul va avea mai puţini turişti internaţionali în 2012 – un declin marginal de 0,6%. Şi totuşi oraşul îşi va menţine în continuare locul al doilea pe acest segment. De asemenea, studiul estimează că turiştii vor cheltui aici mai mult cu 1,5%. Interesant este faptul că Paris nu face parte din top 5 oraşe din care provin turiştii care vizitează Londra, în ciuda distanţei apropiate. Parizienii vor călători mult mai departe – ei figurează în top 5 oraşe de origine ale vizitatorilor pentru New York sau Dubai. Creşterea preconizată a cheltuielilor realizate în Paris urmează trendul pozitiv înregistrat de tranzacţiile cu cardul în Franţa. Datele Euromonitor indică o creştere a numărului de tranzacţii cu cardul de 7,1%, în perioada 2010-2011, în această ţară.

New York este pe locul doi în ceea ce priveşte cheltuielile transfrontaliere, chiar dacă se preconizează o creştere de 6,8% pe acest segment. În ceea ce priveşte numărul de turişti, raportul estimează că New York va rămâne pe locul al 13-lea, chiar dacă pe acest segment se înregistrează creşteri de 5,2%. New York rămâne o destinaţie atractivă mai ales pentru turiştii de peste ocean şi pentru canadieni. Turiştii din New York provin din Londra, Paris, Frankfurt şi Tokyo. Toronto completează topul celor 5 oraşe de origine ale celor care vizitează New York, ocupând cel de-al doilea loc. Creşterea preconizată a cheltuielilor turiştilor în New York urmează tendinţa pozitivă înregistrată de tranzacţiile cu cardul în SUA. În comparaţie cu anul trecut, tranzacţiile cu cardul derulate aici au crescut cu 5,5%, în timp ce numărul tranzacţiilor cu numerar a scăzut cu 5,2%.

Bangkok este metropola cu cele mai mari creşteri estimate ale numărului vizitatorilor străini şi ale cheltuielilor, din regiunea Asia/Pacific. Oraşul va fi martorul unei creşteri de 6,5% în ceea ce priveşte numărul vizitatorilor şi o creştere impresionantă, de 16,6%, în ceea ce priveşte cheltuielile realizate de aceştia. Cel mai mare trafic de turişti este preconizat că va veni din Tokyo, aceştia urmând să cheltuiască mai mult decât cei din top 5 oraşe de origine ale vizitatorilor. Turiştii care vor vizita Bangkok provin mai ales din interiorul regiunii Asia/Pacific. De asemenea, Thailanda a înregistrat o creştere rapidă de 8,4%, în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii cu cardul, conform Euromonitor.

Singapore îşi menţine locul în top, în ciuda faptului că a înregistrat creşteri semnificative ale numărului de turişti străini – de 9,9%, în comparaţie cu anul precedent. Oraşul a urcat două poziţii, ocupând locul patru, în ceea ce priveşte cheltuielile realizate de turiştii străini – o creştere de 12,7%. Creşterea urmează trendul pozitiv înregistrat de tranzacţiile cu cardul în ţară – o creştere de 4,7%, conform Euromonitor.

Istanbul este oraşul care a avut cea mai mare evoluţie din top 5, în ceea ce priveşte numărul de turişti străini, acesta fiind preconizat să crească cu 14,7%, în comparaţie cu 2011. Astfel, oraşul urcă o poziţie până pe locul al cincilea. Mai mult de atât, oraşul a înregistrat o evoluţie şi în ceea ce priveşte cheltuielile realizate de vizitatorii străini – o creştere preconizată, de 20,7%, faţă de ultimul raport MasterCard. Turcia este o altă ţară care a înregistrat o creştere rapidă, de 12,2%, în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii cu cardul, conform Euromonitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite