Locuinţe mai puţine, dar mai spaţioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza economică face ca tot mai puţini români să se adreseze instituţiilor statului pentru a solicita autorizaţii de construire a unei case. Numărul românilor care vor să-şi construiască o locuinţă este în scădere. Cei care au bani optează însă pentru locuinţe cu suprafeţe tot mai generoase.

Informaţiile anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) relevă o tendinţă atipică pentru o perioadă considerată de criză. Românii care au solicitat autorizaţii în luna iulie a acestui an intenţionează să construiască imobile mai spaţioase decât cei care demarau procedurile la începutul lui 2011. Astfel, dacă suprafaţa medie aferentă unei autorizaţii de construire pentru o locuinţă era de 119 metri pătraţi în ianuarie 2011, cele mai recente date ale INS indică un avans al acestui indicator până la 144 de metri pătraţi.

Asta în condiţiile în care „în mod normal, suprafaţa optimă pentru o locuinţă monofamilială variază între 60 şi 90 de metri pătraţi", după cum apreciază Cristian Romeo Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC). Fenomenul are loc în contextul în care numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primele şapte luni a scăzut cu 5,3% faţă de perioada similară din 2010, la 22.822 de dosare. Notă discordantă faţă de restul ţării fac constructorii din zona Bucureşti-Ilfov. În această regiune, numărul autorizaţiilor este în creştere faţă de anul precedent, conform statisticilor oficiale.

Apetit scăzut pentru noi construcţii

În iulie s-au eliberat 3.884 de autorizaţii de construire pentru locuinţe, în scădere cu 6,7% faţă de luna anterioară. „Acest indicator statistic îşi va continua trendul descendent şi în anii următori. Piaţa construcţiilor, inclusiv rezidenţiale, se va normaliza în următorii trei-patru ani", estimează reprezentantul PSC. El spune totodată că, în contextul crizei financiare, dezvoltatorii imobiliari trebuie să se reprofileze. „Dacă înainte de 2008 se axau pe construcţia de locuinţe de lux şi cele destinate clasei medii, în prezent ei trebuie să se reorienteze către apartamentele sociale, al căror cost final nu trebuie să depăşească 700-800 euro/mp, cu TVA inclus", spune Erbaşu. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite