Locuinţele s-au ieftinit în provincie, dar în Bucureşti au început să se scumpească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul mediu al locuinţelor a atins, în luna mai, un nou minim, cu excepţia Bucureştiului şi a Constanţei, unde s-au înregistrat scumpiri, potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro.

Bucureştiul este singurul oraş din ţară unde atât preţurile apartamentelor noi, cât şi al celor vechi au înregistrat creşteri, chiar dacă ritmul a fost diferit, potrivit sursei citate. Astfel, preţul solicitat pentru apartamentele noi a crescut cu 0,1%, în timp ce preţul pentru apartamentele vechi a crescut cu 0,7% în intervalul analizat. În aceste condiţii, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna mai la 1.447 euro/mp de suprafaţă utilă, iar pentru cele vechi la 1.250 euro/mp.

Apartamentele din Constanţa s-au scumpit cu 0,6% în mai ajungând la 1.028 euro/mp de suprafaţă utilă. În luna analizată, dinamica preţului apartamentelor noi a fost mai puţin spectaculoasă decât în aprilie, preţul mediu solicitat pentru această categorie crescând cu 0,4%, până la 990 euro/mp util. În continuare, preţul pe metrul pătrat al apartamentelor noi din Constanţa este considerabil mai mic decât al celor vechi, diferenţa fiind de aproape 5%. Preţul mediu de strigare al apartamentelor din blocurile vechi din Constanţa a crescut cu 0,5% în luna mai, ajungând la 1.035 euro/mp de suprafaţă utilă.

„Cu o valoare medie la nivel naţional de 1.196 euro/mp util, indicele imobiliare.ro atinge un nou nivel minim de la începutul crizei imobiliare. Preţurile apartamentelor au evoluat diferit în marile oraşe ale ţării. Dacă în Capitală şi în Constanţa am asistat surprinzător la creşteri de preţuri atât la apartamentele vechi, cât şi la cele noi, nu acelaşi lucru se poate spune despre celelalte mari oraşe analizate", ae arată într-un comunicat al imobiliare.ro. Potrivit sursei citate, Timişoara este oraşul cu cel mai accentuat ritm de scădere a preţurilor la apartamente. În Iaşi diferenţele de preţ dintre apartamentele noi şi vechi rămân considerabile. Totodată, Clujul s-a aliniat în cele din urmă trendului de scădere, în timp ce Braşovul devine, încet dar sigur, un oraş scump.

„Preţurile apartamentelor sunt dictate de piaţă, iar, în prezent, puterea este la cumpărătorul final care se confruntă cu mari probleme în momentul de faţă. Puterea sa cumpărare este proporţională cu venitul său mediu net, astfel încât, deşi există cerere, în condiţiile actuale aceasta este în mică măsură solvabilă. Cu alte cuvinte, tranzacţiile se vor materializa atunci când preţurile practicate vor fi pe măsura puterii de cumpărare a consumatorului final", a declarat, în comunicat, Adrian Erimescu, directorul general al portalului.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite