Lituania va înainta o plângere la Bruxelles împotriva Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul baltic acuză compania rusă Gazprom că  face abuz de poziţia sa drept principalul furnizor de gaze naturale din regiune pentru a împiedica liberalizarea industriei energetice lituaniană.

Plângerea înaintată de Vilnius Comisiei Europene vine înainte de summitul de la 4 februarie al liderilor europeni cu privire la politicile din industria energetică, informează „Financial Times“.

Un subiect-cheie pe agenda acestui summit va fi diversificarea furnizorilor de energie din UE. Situaţia statelor baltice va fi însă o temă foarte importantă pentru oficiali din cauza izolării acestora de restul reţelelor UE, fiind forţate astfel să accepte Rusia ca principal furnizor de gaze naturale.
Ministerul Energiei de la Vilnius a publicat, marţi seară, pe site-ul oficial, un comunicat prin care cere Comisiei Europene să „impună Gazprom să furnizeze gaze naturale pe baza unor termeni transparenţi, nediscriminatorii“, potrivit ft.com.

Oficialii ministerului au mai adăugat că este nevoie de o „atenţie sporită“ din partea autorităţilor europene pentru a preveni Gazprom să intensifice presiunile economice asupra Lituaniei şi pentru a permite statului baltic să-şi finalizeze planurile de restructurare şi consolidare din sectorul transportului de gaze.

„În opinia noastră, presiunile economice şi politice exercitate de furnizorul de gaze care deţine monopolul în Lituania au scopul de a preveni restructurarea sectorului gazelor din ţară, acţiune ce ar încuraja intrarea pe această piaţă a altor furnizori de gaze naturale“, se arată în comunicatul ministerului.

Reprezentanţii Gazprom au negat acuzaţiile, declarând că operaţiunile din Lituania ale companiei sunt ghidate „în strânsă legătură cu normele şi legile acceptate“. Aceştia au adăugat că nu au primit nicio înştiinţare din partea oficialilor lituanieni privind o presupusă încălcare a acestor norme.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite