Litoralul poate fi salvat printr-un cerc virtuos. Modelul Centrului Istoric din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Federaţiei Patronale din Turism şi Servicii (FPTS) consideră că litoralul românesc poate fi salvat după modelul Centrului Istoric din Capitală. Serviciile se vor îmbunătăţi şi va începe o „spirală a concurenţei pe calitate“ care ar dezvolta litoralul românesc aşa cum s-a întâmplat şi în centrul vechi al Bucureştiului.

Sistemul all-inclusive românesc începe să aibă succes prin efortul unor hotelieri de a se ridica la standarde europene şi de a recuceri astfel piaţa turistică. Calitatea oferită de ei atrage tot mai mulţi turişti români şi străini şi acest lucru i-ar putea îndemna şi pe alţi hotelieri să investească în calitate şi să ofere un all inclusive comparabil cu cel din străinătate, au remarcat specialiştii FPTS.

Două exemple de succes

În câteva hoteluri din Mamaia a fost implementată o ofertă de all inclusive cu meniu de bucătărie românească autentică a cărei calitate, dar şi cantitate, sunt mulţumitoare pentru orice standarde. În aceste cazuri s-a pus accent pe băuturi de diverse tipuri ce pot fi servite atât în timpul meselor, cât şi în afara lor, conform programului afişat la vedere în camere şi la bar/restaurant. Familiile cu copii nu au fost neglijate, fiind un public-ţintă preţios: piscina pentru copii este separată, există locuri de joacă pentru cei mici, dar şi animatori care se ocupă de ei. La masa de seară - care poate fi luată şi pe terasă - există muzică live.
Nu în ultimul rând, personalul este instruit să fie mereu la dispoziţia turiştilor şi totdeauna cu zâmbetul pe buze.
Surpriza plăcută continuă cu plaja în cazurile amintite: pe lângă pubelele selective, aflate peste tot pe plajă, există persoane care ridică gunoaiele aruncate de unii turişti. Muzica oferită este de calitate şi la un nivel normal de intensitate, iar noaptea toată gălăgia dispare, turiştii putându-se bucura de linişte si odihnă. Prin urmare, „se poate constata că avem şi în România servicii la standarde europene, oferte de all-inclusive de calitate, şi toate acestea cu un management românesc, unul însă care este implicat continuu în îmbunătăţirea serviciilor“, arată reprezentanţii FPTS.
Aţi crezut că aceste exemplele sunt din Bulgaria sau Grecia? Nu, sunt chiar din staţiunea Mamaia, România, unde două hoteluri, Dorna 3* si Modern 4*, au ajuns apreciate atât de turiştii români, cât şi de cei germani pentru felul în care au aplicat sistemul all-inclusive.

La noi, nisipul e mai fin

Este cunoscut faptul că, pe lângă bucătăria şi ospitalitatea românească, un factor-cheie în succesul litoralului românesc este tocmai plaja cu nisip fin şi apa de adâncime mică lângă mal. Litoralul românesc are nisipul mai fin decât plajele ţărilor vecine, în acelaşi timp fiind un avantaj faptul că nu există stânci la intrarea în mare. Aşadar, România poate fi competitivă din punct de vedere al ofertei turistice de litoral, cu condiţia unei oferte de servicii la standarde competitive.

Cine îşi face rezervare din timp scapă de scumpiri

Scumpirile la cazare din vârful de sezon sunt practicate peste tot în lume şi nu constituie un impediment al succesului, cu condiţia ca turiştii să fie mulţumiţi de oferte. Aşa încât „hotelierii trebuie să fie atenţi să justifice preţul mai ridicat prin efortul îmbunătăţirii standardelor de cazare şi de servire. În plus, turiştii trebuie să ştie că pot ocoli astfel de scumpiri, normale pentru această perioadă, dacă îşi fac rezervare din timp, iar atunci se vor bucura de aceleaşi preţuri ca în extrasezon“, arată reprezentaţii FPTS.

Un potenţial: plajele virgine

Pentru cei care îşi doresc să vadă un litoral mai puţin ocupat, există posibilitatea de a experimenta plaje virgine făcând o scurtă excursie de câteva minute la nord de Mamaia, în Năvodari. Această staţiune s-a transformat cu succes în ultima vreme, de pe drumul principal existând câteva drumuri secundare care ajung la plajă. Plajele sunt organizate şi se poate opta pentru şezlong sau cearşaf. Nisipul este la fel de fin, apa extrem de curată. Fiecare astfel de ieşire spre mare are şi o terasă unde se pot servi diverse băuturi şi răcoritoare, dar - cel mai important - se poate comanda mâncare, fără shaorma, ci numai preparate româneşti imposibil de ratat când turistul stă la plajă.
În concluzie, „turismul de pe litoralul românesc începe să cunoască îmbunătăţiri şi schimbări care vor aduce în prima fază turişti români sau străini să vadă această evoluţie, însă pe termen lung înseamnă startul unei dezvoltări durabile pe litoralul din România“, conchid liderii Federaţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite