Litigiile AVAS, mană cerească pentru avocaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai 70 de procese au costat instituţia aproape 10 milioane de euro

a servit intereselor caselor de avocatură, care şi-au văzut veniturile crescând considerabil. Pentru un număr de circa 70 de litigii, reprezentând 0,5 din total, valoarea totală a sumelor achitate în contul serviciilor de consultanţă juridică de către AVAS se ridică la 12,7 milioane de dolari (echivalentul a 9,8 milioane de euro). Aproximativ 20% din această sumă, respectiv 2,5 milioane de dolari (2 milioane de euro), au fost încasaţi de casa de avocatură White&Case.
White&Case a reprezentat statul român în procesul intentat de către Nobles Ventures, companie care a contestat acţiunile României în procesul de privatizare a Combinatului Siderurgic Reşiţa (CSR). Procesul a avut loc la Washington, în faţa Curţii de Arbitraj, daunele solicitate statului român de către americanii de la Noble Ventures ridicându-se la 353 milioane de dolari (284 milioane de euro). În sentinţa pronunţată în 12 octombrie 2005, tribunalul a decis în unanimitate că România nu a violat obligaţiile care decurgeau din Tratatul bilateral de protejare a investiţiilor dintre România şi Statele Unite şi, prin urmare, nu a fost responsabilă de eşecul investiţiei Nobles Ventures la CSR. Un alt proces care s-ar putea dovedi destul de costisitor pentru AVAS este cel cu firma Cross Lander. Autoritatea a luat decizia acţionării în instanţă a americanilor pentru plata unor penalităţi, estimate provizoriu la valoarea de 2,7 milioane de dolari (2,1 milioane de euro). Decizia a fost luată ca urmare a nerespectării de către cumpărător a unei clauze din contractul de privatizare a societăţii ARO Câmpulung. Această clauză prevedea interdicţia de vânzare, pe o perioadă de 5 ani de la data transferului dreptului de proprietate, a activelor aflate în patrimoniul ARO.

Contracte încheiate în funcţie de speţe şi de oferta financiară
Pentru cele 14.500 de procese în care este implicată, AVAS are încheiate contracte de asistenţă juridică şi reprezentare în procesele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi arbitrale din România cu 14 case de avocatură, printre care se numără "ţucă, Zbîrcea şi Asociaţii", "Muşat şi Asociaţii", "Nestor&Nestor, Diculescu, Kingston Petersen", "Babiuc, Sulică şi Asociaţii", "Boştină şi Asociaţii" etc. "În funcţie de complexitatea speţelor juridice, dar ţinând cont şi de oferta financiară prezentată, AVAS încheie contracte de asistenţă juridică şi reprezentare cu una dintre aceste societăţi sau cabinete de avocatură", precizează oficialii Autorităţii.
La soluţionarea unui dosar încredinţat de AVAS, societatea sau cabinetul de avocatură foloseşte un partener şi 3-4 avocaţi. În plus, nu se acordă onorariu de succes, ci numai unul fix, prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli al Autorităţii. Potrivit reprezentanţilor AVAS, de cele mai multe ori, instituţia se apără prin propriii consilieri juridici şi apelează la case de avocatură atunci când este vorba de litigii mai complicate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite