Listarea Romtelecom la Bursa din Bucureşti se amână pentru 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotarea Transgaz va avea loc cel mai devreme la sfârşitul lui 2007, din cauza întârzierii în alegerea consultantului

Investitorii de pe piaţa de capital se pare că mai au ceva de aşteptat până la listarea companiilor "promise" de stat. Rezilierea de către Ministerul Comunicaţiilor a contractului cu Credit Suisse First Boston, consultantul selectat pentru listarea Romtelecom la bursă, amână momentul cotării companiei cel puţin pentru anul 2008. În plus, întârzierile nejustificate în procesul de selectare a consultantului pentru listarea Transgaz ridică semne de întrebare privind cotarea companiei mai devreme de finele anului viitor.
După succesul înregistrat de oferta publică iniţială (IPO) de la Transelectrica, listarea, în 2007, a încă două companii din portofoliul statului era privită de reprezentanţii pieţei de capital drept punctul de pornire pentru dezvoltarea Bursei de la Bucureşti. Se pare însă că niciuna dintre cele două societăţi nu se grăbeşte spre ringul bursier.
La Romtelecom, intenţia Ministerului Comunicaţiilor de a rezilia contractul încheiat cu consultantul selectat în vederea listării companiei, Credit Suisse First Boston, amână momentul cotării la BVB cel puţin pentru anul 2008. De altfel, ministrul telecomunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Zsolt Nagy, a lăsat să se înţeleagă că listarea Romtelecom nu va avea loc anul viitor. Aceasta, mai ales în contextul în care acţionarul majoritar de la Romtelecom, grupul elen OTE, a solicitat ca listarea operatorului român de telefonie fixă să se realizeze cel puţin după un an de la începerea procesului de redresare. În plus, selectarea unui nou consultant presupune o perioadă de cel puţin câteva luni. "Dacă în cazul companiilor private demersurile în vederea listării se pot derula foarte rapid, când este vorba de o companie de stat şi de o decizie politică, lucrurile durează mai mult", a declarat, pentru Adevărul, Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă, KTD Invest.
La Transgaz, tergiversările în ceea ce priveşte selectarea consultantului în vederea listării plasează momentul cotării la bursă cel mai devreme în ultimele luni ale anului viitor. "În cazul ideal, listarea companiei se face în şase luni de la selectarea consultantului. Pentru a vedea Transgaz la BVB în vara lui 2007, ar trebui ca, până la finele acestui an, să fie selectat consorţiul sau sindicatul care va intermedia listarea companiei. În prezent, nu se ştie nimic privind data finalizării acestui proces", a declarat, pentru Adevărul, Petru Prunea, preşedintele societăţii de brokeraj SSIF Broker.
Întârzierile în selectarea consultantului la Transgaz sunt cauzate, se pare, de stabilirea unor criterii care nu permit departajarea participanţilor la licitaţie. "Întârzierea demersurile în ceea ce priveşte cotarea Transgaz la BVB nu este surprinzătoare, având în vedere numeroasele probleme legate de privatizările din domeniul energetic", a declarat, pentru Adevărul, Laurenţiu Roşoiu, consultant de investiţii la SAI Swiss Capital Asset Management.
"Amânarea listării Romtelecom, deşi lasă un gust amar, nu este totuşi surprinzătoare. Aceasta întrucât, având în vedere experienţa cotărilor de până acum, nimeni nu a crezut în listarea Romtelecom în 2007. Totuşi, pentru Bursa de Valori, astfel de întâmplări
nefericite
împiedică dezvoltarea şi creşterea capacităţii concurenţiale faţă de alte burse", afirmă Laurenţiu Roşoiu. La rândul său, Iulian Panait este de părere că impactul amânării cotării Romtelecom la BVB va avea un impact redus asupra pieţei de capital. În primul rând, investitorii nu au crezut în listarea companiei în 2007, iar pentru brokeri, acţiunea Romtelecom nu ar fi fost privită ca un blue-chips.
Marile companii, aşteptate pe piaţa de capital
Dragoş Neacşu, director în cadrul Deloitte and Touche, atrage atenţia că pentru dezvoltarea bursei nu sunt suficiente listările Romtelecom şi Transelectrica. "Cotarea unor companii din portofoliul statului nu reprezintă un semn de maturizare a pieţei de capital. Aceasta trebuie să privească dezvoltarea sa prin prisma a două surse, respectiv listarea unor societăţi de stat şi, mai important, cotarea unor companii private", afirmă Dragoş Neacşu.
Fondurile de investiţii, când se uită spre o bursă, caută acele sectoare care aduc creştere economică. Or, la BVB, astfel de domenii aproape nu există. "Se simte nevoia prezenţei la cota bursei a unor sectoare care sau dezvoltat pe
picioare
private", precizează Dragoş Neacşu. Printre domeniile cu potenţial ridicat de creştere care nu sunt reprezentate la BVB sunt cel al serviciilor, construcţiilor, IT.
Oricum, faptul că două listări majore pentru piaţa de capital românească întârzie să aibă loc reprezintă un mare deserviciu adus pieţei de capital româneşti. Aceasta, cu atât mai mult cu cât, de anul viitor, sunt aşteptate fondurile de pensii, precum şi un aflux de investitori străini, care nu vor avea în ce să investească.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite