Lipseste vointa politica pentru implementarea legislatiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In doi ani, Romania poate egala nivelul investitiilor straine pe cap de locuitor din Bulgaria, spun reprezentantii CIS

Romania a fost ocolita ani buni de investitorii straini, dar, in ultimii doi ani, imaginea s-a imbunatatit considerabil, a declarat, ieri, Gilbert Wood, presedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS), cu ocazia lansarii Cartii Albe a CIS. In opinia reprezentantilor CIS, daca Guvernul adopta masuri de imbunatatire a mediului de afaceri, nivelul investitiilor straine pe cap de locuitor din Romania ar putea egala sau chiar depasi, in urmatorii doi ani, pe cel din Bulgaria, care in prezent este de doua ori si jumatate mai mare. CIS a pregatit un raport privind solutiile imediate de crestere a investitiilor straine directe in Romania. "In primul rand, legislatia romaneasca nu este proasta, ci destul de buna dupa ultimele negocieri cu UE. Exista insa o lipsa de vointa politica in ce priveste implementarea legislatiei existente", a afirmat presedintele CIS. Referitor la sistemul juridic, reprezentantii CIS solicita reducerea numarului de ordonante de urgenta la situatiile cu adevarat exceptionale, accelerarea procedurilor de faliment, publicarea unei liste cu marii datornici la stat si cu ajutoarele de stat acordate, cat si o mai mare transparenta in atribuirea contractelor de stat. "Am dori sa vedem mai putina imixtiune politica in hotararile judecatoresti si un teren bun de actiune, in care toata lumea sa plateasca taxe, impozite", a subliniat Gilbert Wood, evidentiind faptul ca un judecator are in lucru 600 de dosare si prin urmare "nu are timp sa intre in profunzimea problemelor".
Guvernul sa pastreze fondul de garantare a salariilor
Investitorii straini cer Guvernului Tariceanu sa adopte de urgenta un cod de conduita pentru inspectorii fiscali si sa pastreze fondul de garantare a salariilor, care sa fie finantat numai prin asigurarile de somaj. "Nu este necesar sa se plateasca mai multi bani pentru ca angajatii sa fie fideli patronului. Este un conflict de interese", a atras atentia presedintele CIS. Referitor la Codul Muncii, reoprezentantii CIS considera ca legislatia in domeniu "este complicata" si cer Cabinetului Tariceanu sa incorporeze in noul Cod al Muncii cele cateva recomandari ale investitorilor straini. Pentru investitorii straini, taxele si impozitele nu sunt o problema. "Important este sa existe stabilitate si predictibilitate in ce priveste regimul fiscal. Adica, taxele sa fie mentinute pe o perioada mai mare de timp", a precizat presedintele CIS.
"PNA sa se ocupe de marii rechini, nu de pestii mici"
"Parchetul National Anticoruptie ar trebui sa se ocupe de marii rechini, si nu de pestii mici", a afirmat presedintele CIS, insistand asupra faptului ca Guvernul trebuie sa ia masuri de eliminare a coruptiei in administratia publica si sa adopte un document-cadru "Principiile de afaceri pentru combaterea mitei". Intrebat despre cazurile de privatizare nereusite, cum ar fi Aro si Combinatul Siderurgic Resita, Wood a afirmat: "In ambele cazuri, slabiciunea nu s-a aflat la nivelul Guvernului".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite