Lipsa zăpezii taie profiturile operatorilor de turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotelierii şi firmele care închiriază echipamente sportive au pierderi de 50%

Sezonul de schi a început cum nu se poate mai prost. Temperaturile ridicate şi absenţa ninsorilor au făcut ca pârtiile să devină impracticabile. Astfel, afacerile companiilor din domeniu riscă să fie compromise în acest sezon. şi cum prognoza meteo nu este deloc favorabilă, firmele de închiriat echipamente pentru schi, hotelurile sau companiile de transport prin cablu ar putea avea încasări cu până la 50% mai mici faţă de cele din sezoanele în care zăpada era din abundenţă.
Nici în Munţii Alpi situaţia nu este mai roz. Dacă în anii trecuţi, amatorii de sporturi de iarnă aveau ca alternativă staţiunile turistice din Austria sau Elveţia, anul acesta turiştii nu prea au de ales. Lipsa zăpezii este o problemă cu care se confruntă majoritatea staţiunilor turistice din Europa. Acolo, hotelierii pierd bani serioşi pentru că, în această perioadă a anului, fluxul de turişti era foarte mare.
Hotelurile sunt ocupate în proporţie de 40%
În România, hotelierii şi proprietarii de pensiuni au doar turişti de weekend. Până acum, gradul de ocupare era destul de ridicat datorită turismului de afaceri, însă odată cu începerea sezonului, de la 1 decembrie, sălile de conferinţă ale hotelurilor nu mai au căutare. Astfel, doar perioada 22-31 decembrie va fi profitabilă pentru hotelieri, deoarece pentru acest interval s-au făcut rezervări încă din luna septembrie.
Agenţiile de turism au încheiat contracte pentru perioada Sărbătorilor de iarnă încă din luna septembrie şi astăzi nu mai găseşti niciun loc pe Valea Prahovei, Bran-Moeciu sau Maramureş. Însă, pentru prima decadă a lunii decembrie, nu s-au făcut prea multe rezervări. Ofertele de schi ale agenţiilor nu au mare căutare în acest an. "Dacă nu ninge până de sărbători, staţiunile montane vor fi mult mai aerisite faţă de ceilalţi ani, crede Anca Toader, de la agenţia Top Travel din Braşov. "Pot să vă spun că am pierdut până acum aproximativ 5.000 de euro, din cauza lipsei zăpezii", a adăugat Toader.
Prea cald pentru zăpadă artificială
Pensiunea Doina din Buşteni este poziţionată la o altitudine de peste 1.000 de metri, iar accesul este destul de dificil. "Depindem 100% de zăpadă", spune Constantin Ionescu, proprietarul pensiunii "La noi vin clienţii doar atunci când e zăpadă, să se poată plimba cu sania trasă de cai sau să schieze", se plânge Ionescu. Pensiunea Doina are 10 camere, însă weekendul trecut nu avea decât una singură ocupată.
Nici la hotelurile mai mari lucrurile nu stau altfel. "În mod normal, astăzi ar fi trebuit să avem hotelul plin", spune Ramona Alecu, reprezentanta hotelului Bastion din Sinaia. Lipsa zăpezii a făcut ca, în această perioadă, gradul de ocupare al Bastionului să fie de doar 50%, a mai adăugat Alecu.
"Tunurile nu funcţionează decât dacă temperatura este constant negativă, undeva în jurul valorii de 3, -4 grade Celsius", spune Victor Timotin, de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism. Deşi pe Valea Prahovei există 4-5 pârtii artificiale şi peste 10 tunuri de zăpadă, acestea nu pot funcţiona.
Firmele care închiriază echipamente de schi şi cele care asigură transportul prin cablu pe pârtii şomează.
"Chiar dacă ar scădea temperaturile suficient cât să se dea drumul la tunurile de zăpadă artificiale, noi tot nu am închiria echipamentele, decât dacă stratul de zăpadă ar fi suficient de gros, pentru că altfel, acestea se deteriorează", spun reprezentanţii firmelor de profil.
Compania Teleferic are scaunele goale
Compania Teleferic Prahova, care asigură transportul cu telecabine, teleschi şi telescaune în Predeal şi Sinaia transportă cu 40% mai puţine persoane decât în mod obişnuit. Reprezentanţii companiei spun că pierderile vor fi semnificative dacă nu va fi zăpadă. Atunci când se schiază, o instalaţie poate transporta până la 10.000 de turişti zilnic, iar un bilet costă în jur de 6-7 lei. La un calcul sumar, reiese că pierderea zilnică a companiei este de 30.000 de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite