Lipsa investitiilor si pretul gazelor topesc industria sticlei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pretul gazelor a topit peste 50% din fabricile de sticla, ceramica si portelan. Din cele 50 de unitati, de abia isi mai trag sufletul 25 in intreaga Romanie. Dar cauza nu o reprezinta doar dublarea

Pretul gazelor a topit peste 50% din fabricile de sticla, ceramica si portelan. Din cele 50 de unitati, de abia isi mai trag sufletul 25 in intreaga Romanie.
Dar cauza nu o reprezinta doar dublarea pretului gazelor, ci si lipsa investitiilor in tehnologii moderne. Sticlarii lucreaza dupa metode de acum 100 de ani, folosind exclusiv munca manuala. "Lovitura de gratie a venit, in 2005, din trei directii: pretul gazelor, aprecierea leului si privatizarile frauduloase, facute in ultimele zile ale lui 2004", declara Dan Mitrea, liderul Federatiei Sticerom. Chiar astazi, fabricii de sticla Stipo din Dorohoi, Distrigaz-Nord-Rurhgaz ar fi trebuit sa-i inchida gazele pentru o datorie de 280 de milioane. Se pare ca AVAS a intervenit, incercand sa solutioneze si problema proprietatii, iar Stipo si-ar putea achita datoria, sustine liderul sindical. Industria sticlei produce 200 milioane de euro pe an, din care 150 de milioane din export. Din totalul de 30.000 de sticlari, 90% stau cu sufletul la gura de teama somajului. Problema acestei industrii este ca apartine unor actionari din Germania si SUA care au venit aici sa faca bani, dar fara a face investitii. Ei s-au bazat pe mana ieftina de lucru, pe care o numesc "manualitate". Dar tocmai aceasta "manualitate" care solicita consumuri mari de gaze se intoarce atat impotriva patronilor, cat si a sticlarilor. Astfel, zeci de mii de oameni s-ar putea trezi someri imediat dupa Anul Nou.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite