Linie de credit pentru acoperirea riscului valutar al firmelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele bănci comerciale acordă credite destinate constituirii de garanţii pentru operaţiuni forward pe cursul de schimb, respectiv pentru acoperirea riscurilor valutare. Este o formă de creditare

Unele bănci comerciale acordă credite destinate constituirii de garanţii pentru operaţiuni forward pe cursul de schimb, respectiv pentru acoperirea riscurilor valutare. Este o formă de creditare revolving cu trageri şi rambursări multiple, până la un anumit plafon stabilit.
Plafonul liniei de credit se determină pe baza valorii încasărilor sau plăţilor preconizate din contractele economice şi în funcţie de termenul operaţiunilor forward ce urmează a se realiza pe perioada de valabilitate a liniei de credit. În cadrul plafonului nu se creditează operaţiuni forward speculative (care nu au la baza încasări ori plăţi certe, rezultate din contracte comerciale). Perioada de valabilitate a creditării poate fi de maximum doi ani.
Între criteriile de eligibilitate, finanţatorii amintesc: * realizarea de operaţiuni de comerţ exterior; * rating de credit de maxim 2,75 inclusiv; * serviciul datoriei de maximum 30 de zile; * calitatea portofoliului trebuie să se înscrie în categoriile "Standard", "În Observaţie" sau, cel puţin, "Substandard".
Documentaţia necesară obţinerii creditului trebuie să cuprindă, între altele, următoarele: * situaţia economico-financiară a societăţii solicitante (bilanţ, contul de profit şi pierderi, balanţe de verificare); * fluxul de lichidităţi (cash flow) şi bugetul de venituri şi cheltuieli aferent perioadei pentru care se solicită creditul; * garanţiile propuse, inclusiv actele de proprietate a bunurilor; * acordul de consultare la Centrala Riscurilor Bancare; * certificat de atestare fiscală (la prima solicitare de credit şi ori de câte ori este necesar); * hotărârea organului competent potrivit actelor constitutive şi legii, cu privire la contractarea şi garantarea creditului; * in cazul societăţilor pe acţiuni, se va solicita şi înscrierea la Registrul Comerţului şi avansarea spre publicare în "Monitorul Oficial" Partea a IV-a a hotărârii AGA; * anunţul publicitar de vânzare/ofertă de vânzare etc.
Între garanţiile acceptate de bancă sunt amintite garanţiile reale imobiliare - privilegiul şi ipoteca şi garanţiile reale mobiliare: depozit bancar (cash colateral), certificate de depozit, certificate de depozit cu discount, titluri la ordin şi titluri nominative, acţiuni, cesiune de creanţă, echipamente, instalaţii, un plan de afaceri, fond de comerţ etc. Se mai pot prezenta, de asemenea, şi garanţii personale.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite