Limitarea salariilor, sacrificiul cerut pentru salvarea economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea veniturilor peste productivitatea muncii - principalul pericol atât pentru preţuri, cât şi pentru cursul leului. Guvernul şi Banca Naţională au lansat, ieri, o nouă invitaţie

Creşterea veniturilor peste productivitatea muncii - principalul pericol atât pentru preţuri, cât şi pentru cursul leului.

Guvernul şi Banca Naţională au lansat, ieri, o nouă invitaţie voalată la sacrificiu, după mai vechile modele "să strângem cureaua" sau "să suportăm azi întunericul pentru a ajunge la luminiţa din capătul tunelului". Acum, românilor li se cere nici mai mult, nici mai puţin, decât să accepte o creştere limitată a salariilor, pentru ca inflaţia sau cursul valutar să nu scape de sub control.

"Creşterea salariilor trebuie corelată cu productivitatea muncii, întrucât există un pericol major în apariţia unei spirale preţuri-salarii - fenomen greu de stăpânit odată declanşat", a declarat ieri, la Palatul Victoria, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.


"Ştim din experienţa altor state, când spirala se declanşează, este greu de stăpânit, se creează un cerc vicios din care toată lumea pierde", a afirmat Isărescu, după o întâlnire cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Cei trei oficiali au discutat pe tema coordonării politicilor fiscal-bugetare ale guvernului cu cele ale băncii centrale privind atingerea ţintei de inflaţie în 2008.


Prima concluzie a acestor discuţii a fost că politica salarială va fi instrumentul-cheie prin care autorităţile vor corecta eventualele derapaje ale economiei. De altfel, guvernatorul BNR a salutat angajamentul guvernului privind adoptarea unei "politici salariale raţionale" şi corelarea creşterii salariilor cu avansul productivităţii...


Creşterile prea mari destabilizează cursul


"Este bine de notat că o asemenea relaţie este de natură să ajute nu doar la menţinerea unei inflaţii scăzute, dar cred că o să dea stabilitate monedei naţionale, în timp. Este evident că nu pot coexista creşteri salariale peste creşterea productivităţii în acelaşi timp cu aprecierea cursului", a spus Isărescu. El a adăugat că majorările salariale peste cele ale productivităţii, adunate în timp, "se răsfrâng asupra ratei de schimb a monedei naţionale".


Riscurile generate de creşterea salariilor peste avansul productivităţii au fost puse în discuţie în repetate rânduri de către oficialii băncii centrale, una dintre consecinţele acestui fenomen fiind creşterea preţurilor.


Perspectiva asupra inflaţiei s-a înrăutăţit


Banca centrală a comunicat recent că perspectiva pe termen scurt a inflaţiei s-a înrăutăţit, în contextul amplificării riscurilor macroeconomice, cu precădere a celor legate de propagarea majorărilor de venituri ale populaţiei şi de creşterea cheltuielilor publice în perioada electorală.


Un alt pericol de creştere a inflaţiei vine, potrivit BNR, din incertitudinile referitoare la evoluţia cursului de schimb al leului pe fondul persistenţei tensiunilor la nivelul mediului economic internaţional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite