Liiceanu: „Isteria politică ne duce în râpă economic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eseistul Gabriel Liiceanu, invitat duminică seara la Realitatea TV, a adus şi unele argumente de natură economică pentru a descrie situaţia creată în România din cauza crizei politice. „Noi trăim în alegeri fără întrerupere. Au fost locale, a fost suspendare, vine referendum, vin alegeri din nou,  toată România e într-un un şoc electric de câţiva ani. Această febră şi isterie ne duce în râpă economic“, a ave

Autorul celebrului „Apel către lichele“ a remarcat că de o lună şi jumătate cursul leului s-a depreciat cu 5%. Într-adevăr, de la primele semne ale crizei politice leul nu se mai opreşte din depreciere, dând impresia că a avut corecţii chiar mai mari de 5%. În aceeaşi perioadă, valutele din regiune şi-au urmat cursul firesc, cu aprecieri şi deprecieri rezonabile – cele mai multe „mişcări“ ale cotaţiilor fiind provocate, însă de evenimente pur economice.
Şi Bursa de la Bucureşti a avut corecţii severe în ultima lună, principalii indici arătând scăderi de până la 10%

Calitatea vieţii, „moneda“ cu care vor plăti românii

Liiceanu a mai arătat că dacă românii vor vota împotriva lor înşişi „vor plăti cu propria lor calitate a vieţii, dacă vor alege prost, vor cădea într-o prăpastie economică, vor ieşi din Europa“. Nimeni nu poate forţa votul: fiecare îşi asumă gradul de înţelegere al lui, a mai spus Liiceanu.
„Când auzi că urmează să fie judecat cineva care a pus într-o lumină negativă statul sau că trebuie să judeci un politician pentru felul în care a dus economia de râpă - sunt vorbe de tip comunist pur. Dacă trebuie să faci asta, înseamnă că trebuie să judeci FMI cu care s-a făcut proiectul (n.n.- României) de traversare a crizei, italienii trebuie să judece premierul care le propune un program de auseritate, spaniolii să-şi dea în judecată Guvernul, grecii să-şi bage în tribunal Guvernul care le propune o variantă de traversare a unei crize. Asemenea limbaje nu mai ţin de persoane, ci de realităţile pe care le produc“ a argumentat esteistul.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite