Liderii constructorilor au o strategie pentru oprirea crizei de forţă de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Conferinţa Naţională a Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), desfăşurată, ieri, la Sinaia, liderii constructorilor au adoptat o strategie de acţiune pentru

La Conferinţa Naţională a Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), desfăşurată, ieri, la Sinaia, liderii constructorilor au adoptat o strategie de acţiune pentru următorii doi ani, conturându-se şi o serie de recomandări pentru păstrarea în ţară a forţei de muncă.

Având în vedere semnalele din ce în ce mai disperate referitoare la criza de muncitori în construcţii, recomandările Asociaţiei prevăd în primul rând îmbunătăţirea nivelului salariilor. Potrivit datelor centralizate la ARACO, în România salariul din construcţii este de 288 euro (sub media pe economie), în timp ce în Ungaria este de 603 euro, în Polonia - de 681 euro, iar în Cehia ajunge la aproape 850 de euro. "Trebuie să fim atenţi la negocierea unor niveluri îmbunătăţite pentru manoperă cu beneficiarii de lucrări, altfel nu vom putea creşte salariile", a afirmat preşedintele ales al ARACO, Laurenţiu Plosceanu. El a mai arătat că străinii ar trebui să îşi ia forţă de muncă din România "prin intermediul firmelor, nu la voia întâmplării, ca şi până acum". De altfel, conducerea ARACO a purtat deja negocieri la nivel european, pentru convenirea unui mecanism acceptat prin care forţa de muncă din Europa Centrală şi de Est să fie preluată în Vest prin subcontractare de la societăţile de construcţii. Între celelalte recomandări ale ARACO mai amintim: * reducerea deficitului de competitivitate prin investiţii în resurse tehnice şi umane; * accesarea fondurilor de coeziune pentru pregătirea personalului; * concertarea unor mecanisme asociative care să permită prezenţa în proiectele de construcţii şi negocierea unor preţuri unitare corecte; * negocierea unor soluţii legislative cu statul prin care să se reducă munca la negru în construcţii; * promovarea unor programe intensive de formare profesională în construcţii; * monitorizarea fluxurilor de muncitori migranţi în construcţii, înspre şi dinspre România.

Al doilea mare consorţiu de construcţii intră în Oltenia

Săptămâna viitoare, la Craiova, se va semna actul de înfiinţare al celui de-al doilea consorţiu ("cluster") de firme cu profil de construcţii, după cel înfiinţat, anul trecut, la Bucureşti. Laurenţiu Plosceanu ne-a declarat că în acest nou consorţiu şi-au anunţat deja participarea 19 societăţi din zona Olteniei, care se unesc astfel pentru a avea acces la licitaţiile unde se anunţă lucrări de valoare mare şi foarte mare. Exemplul de la Bucureşti şi Craiova va fi urmat, în aprilie, şi la Cluj, unde se poartă acum negocieri pentru constituirea unui cluster, a mai anunţat preşedintele ARACO.

Străinii ar putea fi obligaţi să se asocieze cu românii

Una dintre propunerile formulate de membrii ARACO este modificarea Legii achiziţiilor publice, astfel încât companiile străine să fie obligate, pentru a avea acces la licitaţii, să se asocieze cu firme din România. Acesta e un model care se aplică în mai multe ţări din Uniunea Europeană, au afirmat promotorii iniţiativei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite