Licitaţiile AVAS sunt prilej de chilipiruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a încasat, în primul semestru al acestui an, creanţe în valoare de 245,7 milioane de lei (aproximativ 70 milioane de euro), a declarat,

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a încasat, în primul semestru al acestui an, creanţe în valoare de 245,7 milioane de lei (aproximativ 70 milioane de euro), a declarat, ieri, preşedintele instituţiei, Răzvan Orăşanu.
În topul celor mai substanţiale recuperări se înscriu, pentru perioada menţionată, licitaţia pentru vânzarea activelor SC Băneasa SA (cu un preţ de adjudecare de 10,39 milioane de dolari), licitaţia pentru activele SC Pobac SA (cu încasări de 7,78 milioane de dolari) şi cea pentru activele Fortus Iaşi SA (cu 6,25 milioane de dolari).

Terenuri cumpărate la jumătate dE preţ
Din nou, licitaţiile AVAS au fost prilej de chilipiruri. De exemplu, pentru recuperarea datoriei Băneasa SA, instituţia a scos la licitaţie trei active, printre care şi un teren în suprafaţă de 5.320 mp, situat în Voluntari, pe strada Erou Iancu Nicolae. Societatea câştigătoare, Gamma Unu SRL, a plătit pentru terenul în cauză 2,69 milioane RON. "Un metru pătrat în Voluntari, dotat cu toate facilităţile, ajunge la aproximativ 300 euro/mp", spune Sandu Stănculescu, reprezentant al Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare. Astfel, la un calcul simplu, reiese că cei peste 5.000 mp ar fi valorat cel puţin 5,6 milioane RON. şi Nova Estate SRL şi-a adjudecat, pentru 7,89 milioane RON, o hală (P+1) cu o suprafaţă construită de 2.475 mp şi un teren de 7.117 mp, situate, de asemenea, în Voluntari, în condiţiile în care numai terenul ar fi valorat, la preţul zonei, 7,5 milioane RON.
Tot în contul IPRS Băneasa au fost vândute, pentru 8,48 milioane RON, o hală cu o suprafaţă construită de 1.420 mp şi un teren în suprafaţă de 2.692 mp, situate în Bucureşti. În cazul Fortus, s-a vândut un teren în suprafaţă totală de 40.827 mp, parţial ocupat de clădiri, situat în Iaşi, pe bulevardul Poitiers, la preţul de 14,73 milioane RON. "Preţul zonei poate ajunge şi la 150 euro/mp, însă, fiind vorba de o suprafaţă mare, luăm ca reper 70 euro/mp", ne-a explicat Diana Cibotar, reprezentant al agenţiei ieşene Velis Imobiliare.

Privatizările lui Muşetescu, verificate de Orăşanu
Departamentul de Control al AVAS verifică actele de privatizare semnate de fosta Autoritate pentru Privatizare, condusă de Ovidiu Muşetescu, în condiţiile în care există multe cazuri de privatizări sau executări silite aprobate în preajma sărbătorilor de iarnă, a declarat, ieri, preşedintele AVAS, Răzvan Orăşanu. "Am constatat, citind hârtii din trecut, inclusiv stenograme ale APAPS, că era o activitate furibundă în această instituţie, începând cu 25 decembrie şi până undeva prin 10 ianuarie, pentru privatizare", a spus Orăşanu. El a dat ca exemple contactele de privatizare ale GES Scăieni şi FEPA Bârlad, încheiate la sfârşitul anului 2004. În cel de-al doilea caz, privatizarea a fost semnată la 28 decembrie 2004,

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite