Licitaţie eşuată la împrumuturile statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul refuză din nou ofertele de finanţare ale băncilor de pe piaţa locală, din cauza dobânzilor prea mari cerute de creditori.

Astăzi, Finanţele au respins toate ofertele băncilor la licitaţia organizată pentru vânzarea de titluri de stat pe cinci ani, în valoare de 500 de milioane de lei, potrivit unui comunicat transmis de Banca Naţională a României.

Băncile au oferit 770,75 milioane lei, dar statul a considerat că dobânzile sunt prea mari pentru acest tip de obligaţiuni. Nu este prima oară când se întâmplă aşa ceva, aceasta fiind a treia licitaţie din 2011 în care cererea nu s-a întânit cu oferta.

Ministerul Finanţelor Publice organizează săptămânal licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat cu diferite scadenţe, pentru a face rost de banii necesari finanţării deficitului bugetar.

De la începutul anului, Finanţele au împrumutat aproape 37 de miliarde de lei de pe piaţa internă, după ce anul trecut, băncile au creditat statul cu peste 41 miliarde de lei.

Pentru acest an, statul trebuie să păstreze un echilibru între venituri şi cheltuieli, astfel încât deficitul bugetar să nu fie mai mare de 23,953 miliarde lei. Cifra a fost agreată cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europeană, în cadrul acordului stand-by de tip preventiv încheiat anul acesta.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite