Lichidarea societăţilor cu capital mai mic de 90.000 RON

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societăţile pe acţiuni (SA) şi în comandită pe acţiuni (SCA), care nu şi-au majorat capitalul social până la valoarea de 90.000 RON, trebuiau să fie notificate la tribunale în vederea

Societăţile pe acţiuni (SA) şi în comandită pe acţiuni (SCA), care nu şi-au majorat capitalul social până la valoarea de 90.000 RON, trebuiau să fie notificate la tribunale în vederea dizolvării începând de astăzi, 1 martie 2007. Surse din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) ne-au declarat, însă, că procedurile de notificare nu vor fi demarate, termenul de 1 martie nefiind, nici de această dată, unul definitiv.

În consecinţă, administratorii societăţilor în cauză mai au la dispoziţie o vreme până când îşi pot majora capitalul, iar un nou termen-limită nu a fost încă stabilit. De asemenea, deţinătorii de SA sau SCA cu capital încă neadecvat pot să transforme statutul respectivelor societăţi în SRL sau alte forme de organizare pentru care limitele de capital social sunt mult mai mici.

De la apariţia noii Legi a societăţilor comerciale (nr. 441/2006), termenele-limită referitoare la adecvarea capitalului social au fost decalate de mai multe ori. Prima dată, la finele lunii octombrie 2006, peste 5.000 de societăţi pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni nu aveau majorat capitalul social. Atunci, limita minimă a capitalului era de 25.000 de euro, prevăzută în Legea nr. 302/2005: "neîndeplinirea obligaţiei legale de majorare a capitalului social atrage posibilitatea dizolvării judiciare a societăţilor". Legea 302/2005 a intrat în vigoare la data de 29 octombrie 2005 şi prevedea că societăţile comerciale pe actiuni şi cele în comandită pe acţiuni sunt obligate să îşi majoreze, în termen de un an, capitalul social până la echivalentul în lei a minimum 25.000 de euro. La data intrării în vigoare a legii, 6.981 de SA-uri şi SCA-uri aveau un capital mai mic decât echivalentul în lei a 25.000 de euro. Ulterior, au apărut noi reglementări, prin care se stabilea o limită minimă a capitalului de 90.000 RON (ceva mai mare decât cea anterioară) şi un nou termen de aplicare: 31 ianuarie 2007. La acea dată, ONRC anunţa că nu a demarat procedurile de dizolvare împotriva societăţilor care nu şi-au majorat capitalul, urmând să le mai lase celor în cauză o perioadă pentru adecvare, limitată până la data de 1 martie 2007. Iată, însă, că nici această dată nu mai e o limită strictă, ONRC - instituţia care ar trebui să demareze procedurile de dizolvare - fiind dispusă să mai aştepte.

În principiu, societăţile în cauză pot solicita şi după data când au fost declanşate proceduri de lichidare majorarea capitalului social sau schimbarea formei de organizare a societăţii. Majorarea se poate obţine, însă, numai până la data când hotărârea de dizolvare a tribunalului va ramâne irevocabilă.

Noi modificări la legislaţia societăţilor comerciale

În urma unor discuţii aprinse, purtate cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei de către liderii organizaţiilor de afaceri, s-a ajuns la un compromis: stabilirea unui termen de graţie de şapte luni pentru aplicarea unor articole din noua lege a societăţilor comerciale. De asemenea, un consilier din Ministerul Justitiei promitea, săptămâna trecută, că se vor opera modificări în legislaţia societăţilor comerciale "pentru a facilita aplicarea reglementării reformatoare a Legii 441/2006, răspunzându-se astfel semnalărilor mediului de afaceri cu privire la dificultăţile de interpretare sau aplicare a anumitor prevederi ale acestui act normativ".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite