Liber la micile şmenuri de stat fără licitaţie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pragul până la care achiziţiile publice pot fi făcute direct (fără selecţii de oferte) va fi ridicat la 50.000-100.000 de euro, iar cel pentru cererea de oferte urcă de şase ori. În baza unei ordonanţe de urgenţă, al cărei proiect a fost elaborat la nivelul Secretariatului General al Guvernului, statul va înlesni accesul firmelor la banii publici.

Achiziţiile publice pot fi făcute direct dacă suma cu care statul cumpără bunuri şi servicii nu depăşeşte 15.000 de euro. Acest prag ar putea fi majorat până la 50.000 de euro pentru bunuri şi servicii şi de la 40.000 de euro (cât e în prezent) la 100.000 euro în cazul lucrărilor.

Vezi aici OUG privind achiziţiile publice

De asemenea, limita maximă până la care pot fi atribuite contracte de lucrări prin procedura cererii de oferte (ceva mai simplă decât licitaţia) ar urma să crească de peste şase ori, la 4,85 milioane de euro. Modificările au fost incluse într-un document care a fost trimis, zilele trecute, în circuitul de avizare.

Criza, invocată ca motiv

Proiectul este argumentat prin „necesitatea apropierii pragurilor valorice prevăzute de legislaţia naţională de cele prevăzute de legislaţia comunitară în vederea creşterii gradului de absorbţie a fondurilor comunitare".

Un alt argument al iniţiatorilor este criza economică şi necesitatea asigurării unei dirijări a fondurilor publice către economie şi realizarea cu celeritate a investiţiilor, precum şi perfecţionarea şi flexibilizarea sistemului de achiziţii publice.

Documentul mai prevede că autoritatea contractantă va avea dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte numai în cazul în care valoarea estimată, fără TVA, a contractului de achiziţie publică este egală sau mai mică decât echivalentul în lei al 125.000 de euro (faţă de 100.000 de euro în prezent) pentru contractul de furnizare şi cel de servicii, precum şi de 4,85 milioane euro (faţă de 750.000 de euro în prezent) pentru contractul de lucrări.

Mai puţine şanse de contestare

Conform proiectului, în cazul formulării unei contestaţii către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor sau a unei acţiuni în justiţie, pentru care nu s-a luat act de renunţare, autoritatea contractantă va avea dreptul de a încheia contractul/acordul cadru şi după comunicarea deciziei Consiliului, respectiv pronunţarea sentinţei judecătoreşti, dar nu înainte de expirarea termenelor de aşteptare.

Contractul/acordul cadru încheiat cu nerespectarea acestei reguli va fi lovit de nulitate. Pe scurt, este creată posibilitatea ca autoritatea să încheie contractul fără să aştepte decizia instanţei de recurs.

Fonduri UE în pericol

Iniţiatorul consideră că neadoptarea unor astfel de măsuri ar putea avea ca efect o diminuare a gradului de cheltuire a fondurilor publice alocate, inclusiv a fondurilor comunitare.

Cele mai afectate ar fi proiectele incluse în Programul Operaţional Regional, POS Transporturi şi POS Mediu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite