Liber la exproprieri pentru companiile miniere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O propunere de modificare a Legii minelor prevede că toate terenurile pentru care există o licenţă de exploatare pot fi considerate de utilitate publică şi expropriate mult mai uşor.

Exproprierile de terenuri pe care se pot realiza lucrări miniere vor fi făcute mult mai simplu, dacă se va aproba o iniţiativă legislativă pentru modificarea Legii minelor, elaborată de doi senatori - Toni Greblă şi Ion Ruşeţ. Astfel, proiectul prevede că „se declară de utilitate publică lucrările miniere pentru exploatarea substanţelor minerale utile, care se execută în baza unei licenţe de exploatare". Prin urmare, automat, orice mină va deveni de utilitate publică. O altă noutate vizează faptul că „pentru lucrările de utilitate publică, expropriator este statul român, prin titularii licenţelor de exploatare, operatori economici".

ONG-urile contestă propunerea

Un grup de organizaţii nonguvernamentale, printre care Alburnus Maior şi Asociaţia Mai Mult Verde, susţine că această iniţiativă va da undă verde oricărui investitor privat care obţine o licenţă de exploatare să exproprieze terenurile de capul lui. Contactat de „Adevărul", senatorul Toni Greblă - unul dintre iniţiatori - a explicat faptul că fiecare proiect în parte va fi declarat „de utilitate publică" printr-o hotărâre de guvern.

Apoi titularii de licenţă, companii private sau de stat, încep procedura de expropriere. „Aceste proceduri au fost preluate deja în legislaţia din domeniul infrastructurii rutiere. Oricum, nu avem voie să facem distincţie între o companie privată şi una de stat, ele trebuie tratate egal", a arătat senatorul. Potrivit lui Greblă, urgentarea procesului de expropriere este necesară deoarece, în prezent, multe proiecte miniere sunt blocate în acest stadiu.

Lucrările miniere nu vor mai fi blocate

Legea minelor prevede acum că exproprierea poate fi făcută cu plata prealabilă a unei despăgubiri, dar, dacă suma este contestată, lucrările sunt sistate până la soluţionarea în instanţă. După aprobarea acestei iniţiative, suma de bani propusă de compania care are licenţa de exploatare va fi depusă într-un cont la dispoziţia proprietarului, iar lucrările pot începe indiferent dacă acesta cere sau nu mai mulţi bani. „Până acum se întâmpla următorul lucru: proprietarul aştepta ca excavatorul să ajungă lângă terenul lui, cerea foarte mulţi bani, apoi întârzia lucrările ani de zile cu probleme de genul «şi fratele meu e proprietar aici, dar e plecat din ţară»", a mai spus Greblă.

Dedicaţie sau nu pentru Roşia Montană?

Grupul de ONG-uri care a analizat proiectul de modificare a Legii minelor susţine, într-un raport, că „propunerea legislativă cuprinde numeroase prevederi neconstituţionale şi este dedicată găsirii de soluţii legislative pentru accelerarea aprobării proiectului exploatării miniere propuse la Roşia Montană de către Roşia Montană Gold Corporation". În replică, Toni Greblă a precizat că actul normativ nu are nicio legătură cu Roşia Montană.

„Acolo, compania Roşia Montană Gold Corporation a cumpărat deja terenurile de care are nevoie pentru exploatare şi nu se pune problema de exproprieri", a susţinut parlamentarul. El a explicat că noua formă a legii vizează în principal exploatările de lignit din Oltenia, care sunt lucrări de suprafaţă şi necesită terenuri mari.

„Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, fiind o companie de stat, nu-şi permite financiar să plătească atâta cât ar dori proprietarii", a mai spus el, adâugând că sub incidenţa acestor prevederi intră doar minele de suprafaţă, iar pentru cele de subteran este necesară exproprierea doar pentru intrările în galerii. Proiectul a fost aprobat de Senat şi se află acum în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este forul decizional.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite