Liber la fondurile europene pentru agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finanţare Săptămâna viitoare începe virarea banilor pentru proiectele de dezvoltare rurală declarate eligibile Programul de dezvoltare rurală permite accesarea a opt miliarde de euro,

Finanţare Săptămâna viitoare începe virarea banilor pentru proiectele de dezvoltare rurală declarate eligibile

Programul de dezvoltare rurală permite accesarea a opt miliarde de euro, fonduri nerambursabile, până în 2013.

Primele fonduri UE pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) vor fi virate în următoarele zile, a declarat ieri ministrul agriculturii, Dacian Cioloş.

Programul a fost aprobat de Comisia Europeană în luna februarie a acestui an şi lansat în martie, însă primele fonduri sunt virate după emiterea deciziei oficiale de aprobare a Programului.

"Miercuri am primit decizia oficială de aprobare a PNDR, iar în următoarele zile aşteptăm viramentul primelor fonduri. Acum putem semna primele contracte pentru proiectele care au fost selectate deja. Fondurile ar putea ajunge la începutul săptămânii viitoare", a declarat Cioloş.

Sesiunile de selectare au început

Decizia formală a CE privind PNDR trebuia emisă după realizarea unei proceduri parlamentare pentru redistribuirea bugetului alocat acestui program în 2007, sumă care nu a putut fi accesată de România, întrucât programul a fost lansat în 2008.

Programul de dezvoltare rurală va permite accesarea unor fonduri UE de circa opt miliarde de euro până în 2013, la care se adaugă alte sume de la bugetul de stat.

Primele măsuri au fost lansate în luna martie a acestui an, iar o serie de proiecte au fost declarate deja ca fiind eligibile. Beneficiarii proiectelor vor putea primi şi un avans, după ce primele fonduri UE vor fi trimise României.

Măsurile lansate în martie se referă la finanţarea modernizării exploataţiilor, creşterea valorii adăugate a produselor agroalimentare şi forestiere şi renovarea satelor. În mai au fost lansate două noi posibilităţi de finanţare, prin două scheme de ajutor de stat, pentru firmele din anumite sectoare ale industriei alimentare şi pentru firmele din domeniul silvic.

Din toamnă vor fi lansate noi măsuri pentru sprijinirea tinerilor fermieri, a activităţilor turistice şi a dezvoltării de micro-întreprinderi.

Rezultatele selecţiei din martie

Măsura Număr proiecte selectate Valoare publică totală

Modernizarea exploataţiilor agricole 288 58 mil. euro

Creşterea valorii adăugate a produselor 9 10 mil. euro

Renovarea, dezvoltarea satelor 44 107 mil. euro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite