Liber la ajutoare de stat pentru Ford, de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va putea acorda producătorului american de automobile un ajutor financiar pentru producţia de vehicule şi motoare la Craiova Comisia Europeană a autorizat un ajutor de 143 milioane

România va putea acorda producătorului american de automobile un ajutor financiar pentru producţia de vehicule şi motoare la Craiova

Comisia Europeană a autorizat un ajutor de 143 milioane de euro pe care România intenţionează să îl acorde companiei Ford pentru producţia de vehicule şi motoare la Craiova. Până la 26 iunie, grupul american va trebui însă să restituie suma de 27 milioane de euro. Aceasta reprezintă un ajutor de stat, acordat ilegal companiei în cadrul procesului de privatizare a uzinei Automobile Craiova.

Proiectele Ford de la Craiova implică investiţii totale de 675 milioane de euro şi vizează, potrivit companiei americane, automatizarea unor linii de producţie existente în secţia presaj, retehnologizarea şi modernizarea secţiei caroserii, modernizarea şi extinderea capacităţii şi flexibilităţii secţiei vopsitorie.

"În primii cinci ani, noile motoare produse la uzina Ford din Craiova vor fi folosite aproape exclusiv în interiorul grupului Ford. Costurile totale ale investiţiilor luate în considerare la calcularea sumei ajutoarelor reprezintă 435 milioane de euro pentru proiectul uzinei de vehicule şi 165 milioane de euro pentru proiectul uzinei de motoare, iar valoarea ajutoarelor este de 94 milioane euro şi, respectiv, 49 milioane euro", se arată într-un comunicat al CE.

Ajutorul nu va afecta concurenţa

Ajutorul nu este acordat în cadrul unui sistem de ajutoare existent. Datorită nivelului ridicat al ajutoarelor şi costurilor de investiţii implicate, măsura a trebuit notificată Comisiei pentru o evaluare individuală în vederea aprobării.

"Evaluarea Comisiei cu privire la ajutoarele regionale destinate proiectelor de investiţii mari vizează verificarea încadrării cotei de piaţă a beneficiarului şi a capacităţii de producţie creată de investiţie sub nivelurile stabilite în orientările privind ajutoarele regionale.

În cazul în care aceste niveluri nu sunt depăşite, efectul ajutoarelor asupra concurenţei este considerat ca fiind compensat de contribuţia pozitivă a acestor ajutoare la dezvoltarea regională", se explică în comunicat. Comisia a vizat mai multe pieţe şi a constatat că nivelul cotei de piaţă a companiei Ford ar rămâne sub pragul de 25% pe toate pieţele produselor relevante, atât înainte, cât şi după efectuarea investiţiei planificate.

Ford tot trebuie să restituie 27 milioane de euro

Până la 26 iunie, Ford trebuie să restituie însă 27 milioane de euro. Această sumă reprezintă un ajutor de stat acordat ilegal companiei în cadrul procesului de privatizare. În toamna anului trecut, după ce Ford a preluat 72,4% din acţiunile Automobile Craiova, CE a deschis o investigaţie. După finalizarea anchetei, în februarie 2008, CE a solicitat guvernului să recupereze cele 27 milioane de euro de la Automobile Craiova.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite