Leul se întăreşte în comparaţie cu euro, dar scade puterea de cumpărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda naţională a continuat să se întărească în raport cu euro, în special pe fondul deprecierii dolarului american, referinţa atingând minimul ultimelor opt luni. Banca Naţională a României a anunţat pentru astăzi o cotaţie de 4,1383 lei/euro, mai jos cu 2,96 bani faţă de cea precedentă.

Un nivel mai redus al euro a fost publicat la 8 mai 2009, de 4,1380 lei pentru un euro. „Leul s-a apreciat în linie cu valutele din regiune, în special pe fondul deprecierii dolarului american, ca urmare a deteriorării condiţiilor de pe piaţa muncii din SUA", a declarat un dealer pentru „Adevărul".

Mai citiţi şi:

Băncile din SUA dau bonusuri de miliarde

News: Credit Suisse, în proces

De altfel, în ultimele zile, investitorii au manifestat un apetit semnificativ mai mare pentru valutele din regiune. Pentru dolarul american, banca centrală a anunţat o paritate cu 6,54 bani mai redusă, de la 2,9143 lei/dolar la 2,8489 lei/dolar. Mulţi dintre analiştii internaţionali au anticipat o apreciere a raportului leu/euro atâta timp cât zgomotul politic din România va înceta, iar acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) va fi repus pe linia dreaptă.

„Clarificarea situaţiei politice şi acordarea tranşei din împrumutul FMI vor contribui în mod pozitiv. La finele lui iunie estimăm un curs de 4,10 lei/euro", a spus Gaelle Blanchard, economist al Société Générale.

Scăderea puterii de cumpărare devine cronică

Noiembrie 2009 a fost a cincea lună de scădere a puterii de cumpărare din acela­şi an - o premieră în istoria re­centă a României. De-a lun­gul primelor 11 luni din anul trecut, media salariilor ne­te a crescut doar cu 0,8%, respectiv de la 1.355 de lei în ianuarie la 1.366 de lei în no­iembrie; în acelaşi interval însă, bunurile şi serviciile s-au scumpit, în medie, cu peste 4%.

După ianuarie, fe­bruarie, mai şi august, noiembrie 2009 a fost a cincea lună în care media lunară a scumpirilor a depăşit dinamica salariilor, adică puterea de cumpărare a scăzut. În ultimii 15 ani, astfel de feno­me­ne aveau loc mult mai rar, cu scăderi de cel mult două ori în cadrul aceluiaşi an calendaristic.

În primele 11 luni din 2009, cel mai mult s-au scumpit mărfurile nealimentare şi serviciile, crescând astfel costurile legate de locuinţă. Preţurile alimentelor au stagnat în medie, iar în cazul produselor autohtone chiar au scăzut. Cu toate acestea, din cauză că salariile nete au bătut pasul pe loc (în multe domenii au scăzut cu peste 10%), puterea de cumpărare s-a erodat continuu, devenind un fenomen cronic pe care guvernanţii nu se mai înghesuie să-l combată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite