Leul se întăreşte datorită dobânzilor mari la depozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul de schimb a atins noi minime datorită apetitului investitorilor pentru lei, în contextul unor dobânzi la plasamente semnificativ mai mari decât cele din regiune. Euro a coborât până la 4,1 lei, însă investitorii nu cred că se va opri aici. Vând valută şi fac plasamente în lei, în ideea de a câştiga din dobânda atractivă şi din diferenţa de curs.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat pentru astăzi un curs de 4,1008 lei/euro, mai mic cu 1,59 bani faţă de cel de ieri şi cu 12,57 bani comparativ cu nivelul de la începutul anului.

Citiţi şi:

Euro a coborât la minimul ultimelor 12 luni

Astfel, rata de schimb a atins un nou minim al ultimului an, o referinţă mai mică fiind anunţată la 7 ianuarie 2009, de 4,0720 lei pentru un euro.
pragul de 4 lei/euro,

Greu de trecut

Atraşi de dobânzile mari la depozite, investitorii de pe piaţa valutară (bănci, fonduri de investiţii, mari firme sau investitori individuali din lume) vând valută şi cumpără lei pe care îi plasează ulterior la bonificaţii atractive.

Plasamentele în lei sunt remunerate cu 8,97% pe an la scadenţe de 12, nouă sau şase luni (nivelul ROBOR). În celelalte state din Uniunea Europeană, dobânzile sunt mai mici, iar în zona euro acestea nu depăşesc 2%.

Mai mult, investitorii mizează pe o apreciere a leului în următoarea perioadă, ceea ce le va aduce un randament suplimentar atunci când vor cumpăra un euro mai ieftin.

„Probabil mulţi văd cursul mult mai jos şi preferă să vândă, dobânzile fiind încă mari. Astfel, vor câştiga şi din dobândă şi din curs", a explicat un dealer pentru „Adevărul".

Acesta estimează că nivelul euro ar putea coborî sub 4,1 lei până la jumătatea lunii februarie, dar exclude posibilitatea unui nivel mai mic de 4 lei în prima jumătate a anului.

În plus, Ministerul Finanţelor a vândut treptat valuta obţinută de la FMI şi din emisiunile de titluri denominate în euro şi a cumpărat lei pentru a plăti pensiile şi salariile.

Un alt factor care a contribuit la întărirea leului în ultimele săptămâni a fost adoptarea bugetului pe 2010 de către Parlament, dând un semnal pozitiv în piaţă. 

Tabel
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite