Leul rămâne regele depozitelor la români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiferent că este vorba de depozite ori de conturi de economii, românii preferă să economisească în moneda naţională, urmată de euro şi de dolar, arată un sondaj al infostatistici.ro. De asemenea, în această toamnă numărul celor care preferă depozitele s-a micşorat de aproximativ patru ori, în timp ce interesul pentru conturile de economii a crescut de opt ori.

O analiză realizată în ultimele trei luni (septembrie-noiembrie) de către administratorii portalului infostatistici.ro - instrument care analizează, prelucrează şi furnizează studii de piaţă în timp real din domeniul financiar-bancar - arată că cei mai mulţi români ar economisi în lei. Potenţialii clienţi care au solicitat online informaţii despre ofertele băncilor în ultimele trei luni au exprimat un interes în creştere faţă de conturile de economii, în detrimentul depozitelor clasice. Leul este moneda preferată de români şi pentru conturile de economii, cu 6.494 de opţiuni exprimate de participanţii la sondaj. Urmează conturile în euro, la distanţă destul de mică de cele în lei (5.989 de respondenţi) şi produsele în dolari americani (4.923 de respondenţi). Pe ultimul loc se află conturile de economii în forinţi – 1.780 de respondenţi.

Contul de economii bate depozitul

Numărul persoanelor care preferă depozitele s-a micşorat de aproximativ patru ori în noiembrie faţă de septembrie, potrivit sondajului realizat de infostatistici.ro. Interesul pentru acest produs de economisire a scăzut de la 28.102 de respondenţi în luna septembrie la 7.305 de respondenţi în luna noiembrie. De cealaltă parte, însă, numărul respondenţilor care au solicitat online informaţii despre conturile de economii a crescut de opt ori în perioada analizată. În septembrie, doar 1.122 de respondenţi s-au arătat interesaţi de conturile de economii, comparativ cu 8.733 de respondenţi, în noiembrie. Cererea exprimată de potenţialii clienţi a avansat exploziv începând cu luna octombrie, de la un număr de 1.307 participanţi la sondaj. „Rezultatele sondajului nostru arată clar că tot mai mulţi români îşi îndreaptă atenţia către produse de economisire care le oferă flexibilitate fără a le bloca economiile pe o perioadă stabilită, în detrimentul clasicelor depozite“, afirmă Alina Moşneagu, analist financiar în cadrul reţelei infoBancare.ro, din care face parte şi infoStatistici.ro.

Câţi bani câştigi din depozitul tău

La un depozit de 5.000 de lei, constituit pe trei luni, cu capitalizare, un client câştigă 100 de lei, câştig calculat la o dobândă anuală de 8%, aplicată celor trei luni de constituire a depozitului. În contul său vor intra, de fapt, 84 de lei, după aplicarea impozitului de 16%.
Pentru echivalentul aceleiaşi sume în euro, acelaşi client ar câştiga, în final, 9,74 euro (echivalentul a aproximativ 42 de lei), pentru că dobânda este de 4%.
În cazul unui depozit în dolari americani, câştigul este de 9,70 dolari (echivalentul a aproximativ 31 de lei,) la o dobândă de 3%.

„Deşi dobânzile sunt mici (se situează până la valori de 2,5% în funcţie de monedă, pentru aceeaşi perioadă de trei luni), românii îşi manifestă intenţia şi pentru depozite în franci elveţieni, lire sterline sau forinţi maghiari“, conchide analistul financiar al reţelei infoBancare.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite