Leul cedează în faţa presiunilor politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate valutele din regiune au pierdut teren în raport cu euro, însă deprecierea leului a fost cea mai accentuată din cauza crizei politice interne.

Leul a continuat ieri să piardă teren în raport cu moneda unică, euro atingând un nou maxim istoric. Banca Naţională a României a anunţat pentru astăzi o referinţă de 4,4796 lei/euro, în creştere cu 0,81 bani peste paritatea anunţată miercuri. Volumele mici din piaţa interbancară, generate de aşteptarea votului de astăzi pentru suspendarea preşedintelui, au dus cursul chiar peste 4,48 lei/euro.

Speculatorii profită

Florin Georgescu, ministrul Finanţelor, a declarat miercuri că deprecierea leului în raport cu moneda unică reflectă factori conjuncturali externi, pe fondul turbulenţelor din zona euro. El a adăugat că este posibil „parţial" ca deprecierea să fie provocată şi de evoluţiile de pe scena politică. Totuşi, dacă ne uităm pe evoluţiile din ultimele zile ale valutelor din regiune, observăm că şi acestea s-au depreciat, dar nu la fel de mult ca leul. De exemplu, leul a pierdut 0,67% în raport cu euro în primele patru zile ale săptămânii, în timp ce forintul s-a depreciat cu 0,44%, iar zlotul a cunoscut chiar o apreciere cu 0,21%.

„Probabil că BNR vede că şi zlotul, şi forintul se depreciază şi atunci lasă leul să se deprecieze uşor, pentru că nu te poţi opune curentului. Nu cred că putem vorbi de retrageri de capitaluri străine, ci mai degrabă de unii jucători care ştiu că tensiunile politice nu fac bine monedelor naţionale şi atunci iau poziţii de câteva zile în care mizează pe deprecierea leului şi apoi le închid", a explicat un dealer, potrivit Mediafax.  

Euro se apropie de 4,55 lei

Analiştii ING subliniază că, de regulă, cursul de schimb ignoră politica românească, însă, de această dată, acapararea puterii de către USL este destul de serioasă pentru a pune presiune pe leu. Ei văd o apropiere rapidă de 4,55 lei/euro. „Politica românească, de o agitaţie recunoscută, tinde să fie ignorată ca zgomot de fundal, dar de această dată acapararea puterii de către USL este destul de serioasă pentru a conduce la o slăbiciune cu durată mai lungă a cursului euro-leu", arată analiştii ING. Ei adaugă că accelerarea paşilor către suspendarea preşedintelui s-a transpus deja într-o presiune de depreciere asupra leului. 

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite