Leul, tot mai tare în faţa euro şi a dolarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leul a continuat ieri să se aprecieze în raport cu moneda europeană, atingând un nou minim.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat pentru astăzi o referinţă de 4,0735 lei/euro, cel mai mic nivel al ultimelor 13 luni. Un curs mai redus decât cel de ieri a fost afişat de BNR la 30 martie 2010, când moneda unică a fost cotată la 4,0729 lei. Faţă de cotaţia anunţată vineri de banca centrală, cea de ieri este mai mică cu 0,2%, respectiv 0,8 bani.

De la începutul anului, euro s-a ieftinit cu 4,6%. Potrivit dealerilor bancari, evoluţia leului a fost corelată cu cea a valutelor din regiune, care s-au apreciat cu până la 0,2% în raport cu euro. Întărirea leului este determinată de vânzările în valută ale exportatorilor, pe de o parte, şi de remiterile în creştere ale românilor care muncesc în străinătate în perioada de Paşte, pe de altă parte.

Analiştii financiari nu exclud ca euro să se apropie de pragul de 4 lei în următoarea perioadă, însă subliniază faptul că evoluţia cursului depinde foarte mult şi de contextul internaţional. „Având în vedere o abordare pe termen mai scurt, noi credem că euro/leu ar putea oscila în jurul a 4,05 unităţi în mai şi nu am exclude ca perechea valutară să se tranzacţioneze între 4-4,05 lei/euro pe parcursul lunii iunie", arată într-un raport economiştii ING Bank.

Leul s-a întărit ieri şi în faţa monedei americane, iar referinţa BNR a coborât cu 1,64 bani, la 2,7862 lei/dolar, cea mai redusă cotaţie din ultimii trei ani şi patru luni. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite