Leul a fost mai tare in 2005 decat euro si dolarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda nationala incheie primul an dupa 1989 cu apreciere in termeni reali in raport cu principalele valute. Raportand cursul de schimb din aceste zile la cotatiile de referinta anuntate de banca

Moneda nationala incheie primul an dupa 1989 cu apreciere in termeni reali in raport cu principalele valute. Raportand cursul de schimb din aceste zile la cotatiile de referinta anuntate de banca centrala in ultima zi a anului trecut, leul apare cu un castig de 7,6% comparativ cu moneda europeana si inregistreaza o pierdere de 6,25% fata de dolar. Ambele evolutii indica insa o apreciere in termeni reali a monedei nationale, avand in vedere ca rata inflatiei pentru 2005 este preconizata la peste 8,5%. Daca sunt analizate valorile medii ale cursului de schimb, se observa o apreciere in termeni nominali mult mai accentuata atat fata de euro, cat si in raport cu moneda americana. Randamentele mari oferite de moneda nationala au facut foarte atractive plasamentele in Romania, ceea ce a pus presiune pe cursul de schimb.
Aprecierea reala - cel putin 19%
Indiferent de evolutia din ultimele trei zile ale acestui an, cursul mediu al monedei europene se va situa sub 3,6500 lei. Acest nivel indica un castig net fata de euro de aproximativ 10%, la care adaugand inflatia medie estimata la 9% rezulta o apreciere reala in 2005 de cel putin 19,9%. Tot pe valori medii, dolarul a coborat anul acesta la 29.000 lei vechi, reprezentand o pierdere nominala fata de 2004 de 9,37%. In consecinta, leul a avansat si fata de moneda americana cu aproximativ 19%.
BNR a actionat in forta
Concomitent cu initierea unui regim de curs mai flexibil, BNR a continuat sa reduca dobanda de interventie, intr-un ritm mai accelarat decat in 2004. Concomitent, banca centrala a accelerat pasul de scadere a dobanzilor, care in aprilie coborasera sub 10%. In 2005, BNR a procedat la taieri succesive ale ratei dobanzii de politica monetara, cumuland zece puncte, pana la 7,5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite