Leul, printre cele mai puternice valute din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda naţională s-a apreciat, de la începutul anului, cu peste 2% faţă de euro Leul românesc a reuşit să încheie săptămâna la nivelul maxim înregistrat în ultimii patru ani

Moneda naţională s-a apreciat, de la începutul anului, cu peste 2% faţă de euro

Leul românesc a reuşit să încheie săptămâna la nivelul maxim înregistrat în ultimii patru ani şi jumătate, comparativ cu moneda unică europeană. Ieri, Banca Naţională a raportat un curs de schimb de 3,2863 lei/euro.

Numai de la începutul anului, leul românesc s-a întărit cu peste două procente comparativ cu moneda unică europeană. Iar faţă de dolar, leul a câştigat aproape patru procente. Comparativ cu alte valute din regiune, leul se plasează printre cele mai puternice monede central şi est-europene. Spre exemplu, zlotul polonez s-a apreciat, în aceeaşi perioadă, cu circa 2,6% faţă de euro, iar forintul maghiar a câştigat circa 1,8%. În schimb, coroana cehească s-a depreciat cu circa 2,7% comparativ cu euro.

Explicaţia acestei evoluţii a monedei naţionale ţine atât de condiţiile din plan intern, cât şi de cele din regiunea Europei Centrale. Astfel, lipsa de lichiditate din piaţa monetară susţine aprecierea leului, cel puţin pe termen imediat. Din această cauză, băncile comerciale sunt nevoite ori să se împrumute la dobânzi ridicate de la alte instituţii de credit (la sfârşitul săptămânii trecute, dobânzile la creditele interbancare erau de peste 13%), ori să vândă o parte din valuta pe care o deţin pentru a cumpăra lei.

Pe de altă parte, o presiune suplimentară pentru aprecierea monedei naţionale vine din partea valutelor din regiune. Astfel, tendinţa de întărire a zlotului polonez sau a forintului maghiar atrage fondurile străine care au o politică de investiţii la nivelul mai multor ţări. În plus, capitalurile străine mizează şi pe câştigul potenţial pe care îl au economiile din Europa Centrală şi de Est pe termen lung.

Se accentuează riscul unei deprecieri a leului

Tendinţa de apreciere a monedei naţionale nu este totuşi lipsită de riscuri. O serie de analişti străini subliniază faptul că recentele scăderi ale dobânzii de intervenţie a Băncii Naţionale ar putea determina o ieşire a capitalurilor străine. Asta şi pentru că în Ungaria, spre exemplu, rata dobânzii-cheie a băncii centrale este de 8%. În plus, dezechilibrele externe din această ţară sunt mult mai mici decât în România. Comisia Naţională de Prognoză estimează că deficitul de cont curent se va menţine peste 10% chiar până în 2013, acesta fiind unul dintre principalele criterii pe care le analizează investitorii străini.

Totuşi, aproape la unison, analiştii spun că, până la sfârşitul acestei luni, va continua tendinţa de întărire a monedei naţionale faţă de euro, motivul principal fiind lichiditatea redusă din piaţa monetară.

Blocaje la casele de schimb

În cursul zilei de ieri, la mai multe case de schimb valutar au fost blocate tranzacţiile, patronii acestora refuzând să mai vândă euro din cauza cotaţiei foarte scăzute - 3,2841 de lei pentru un euro. În schimb, ei cumpără valuta europeană în cantităţi masive de euro, în speranţa că vor revinde la un curs mult mai ridicat, în perioada următoare. Cei care doresc să schimbe lei în valută se mai pot adresa, în continuare, băncilor comerciale. Cei mai câştigaţi de pe urma evoluţiei cursului de schimb sunt importatorii şi cei care fac plăţi în euro, iar cel mai mult au de pierdut exportatorii, care au de onorat contracte încheiate la un curs al monedei europene de peste 3,3 lei. Deocamdată, investitorii au din ce în ce mai multă încredere în moneda noastră naţională, consemnându-se un apetit sporit pentru leul românesc, ceea ce i-a determinat pe analiştii financiari să estimeze că până la sfârşitul anului tendinţa de apreciere se va menţine.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite