Leul, din nou în pericol. Cursul se îndreaptă spre maximul istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leul a început să se deprecieze încă de la deschiderea sesiunii, iar cotaţiile au depăşit 4,64 lei/euro, după ce Curtea Constituţională a anunţat joi că amână până în 12 septembrie adoptarea deciziei privind referendumul, cotaţiile îndreptându-se astfel spre maximul istoric, de 4,65 lei/euro.

În debut, euro era cotat în jur de 4,62 lei/euro, sub cotaţiile de joi seară, când schimburile se perfectau în jurul nivelului de 4,63 lei/euro.

În prima oră de transfer cursul a urcat treptat până la 4,6400 - 4,6430 lei/euro, iar dealerii spun că banca centrală este prezentă în piaţă pentru a tempera deprecierea.

"Volume transferate au început să crească, iar presiunea pe leul va continua", a spus dealerul unei bănci, citat de Mediafax.

Curtea Constituţională a amânat, joi, până în 12 septembrie, o decizie privind referednumul de demitere a lui Traian Băsescu, urmând să verifice listele electorale, astfel că tensiunile politice vor continua să afecteze leul.

Referinţa publicată joi de Banca Naţională a României (BNR) a urcat la 4,6097 lei/euro, revenind peste pragul de 4,6 unităţi, după doar trei zile în care a stat sub acest nivel.

În sesiunea precedentă cursul s-a plasat la 4,5885 lei/euro.

Pentru dolar rata de referinţă a urcat cu 2,43 bani, la 3,7528 lei/dolar, iar cursul pentru franc a crecut cu 1,45 bani, la 3,8355 lei/franc.

Nivelul maxim istoric pentru euro a fost atins pe piaţa interbancară săptămâna trecută, marţi, la 4,65 lei/euro, iar la nivelul referinţei recordul a fost de 4,6397 lei/euro.

Moneda naţională s-a apreciat puternic luni, după ce primele date de la referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu au arătat că nu se va îndeplini cvorumul de 50% plus unu. Cei mai mulţi jucători străini au ales să-şi închidă din poziţii, însă dealerii nu au exclus şi o prezenţă discretă a BNR.

Ulterior, în şedinţele de marţi şi miercuri, cererea comercială de euro a întors cotaţiile pe creştere, potrivit dealerilor, pe volume reduse de transfer.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au rămas în intervalul 4,75 - 5,25%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite