Leul se depreciază mai mult decât monedele vecinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca urmare a cererii consistente de euro din piaţa valutară, leul s-a depreciat continuu în ultima perioadă, ajungând vineri la o cotaţie minimă a ultimelor cinci luni şi două săptămâni

Ca urmare a cererii consistente de euro din piaţa valutară, leul s-a depreciat continuu în ultima perioadă, ajungând vineri la o cotaţie minimă a ultimelor cinci luni şi două săptămâni faţă de moneda europeană. În schimb, pe celelalte pieţe din regiune, monedele s-au depreciat în măsură mai mică faţă de euro decât leul.

Oricum, monedele din zonă se află, în prezent, la un nivel mult apreciat faţă de acum o săptămână. Vineri, cotaţiile BNR au afişat un curs 3,3592 lei/euro, nivel care nu a mai fost atins din 30 martie, când moneda europeană fusese cotată la 3,3548 lei, după care s-a înscris pe un trend descrescător. Trendul pare că s-a inversat la mijlocul lunii iulie, când euro ajunsese la puţin peste 3,12 lei.

"Moneda naţională s-a depreciat destul de consistent pe fondul cererii mari de valută", explică, acum, dealerii pieţei valutare interbancare. Ieri, după deschiderea şedinţei valutare la cursul de 3,3280-3,3290 lei/euro, moneda naţională s-a depreciat constant până la 3,3595-3,3620 lei/euro. În jurul orei 13:30, euro era cotat la 3,3575-3,3595 lei. Cursul afişat de BNR arată o depreciere a monedei naţionale cu 358 lei vechi (1,5%) faţă de dolar, de la 2,3859 lei/dolar, cât era joi, la 2,4217 lei/dolar.

Pe pieţele internaţionale, moneda americană a ajuns la cotaţia de 1,3869 USD/euro. "Dolarul a avut o evoluţie destul de liniştită pe pieţele internaţionale, în aşteptarea datelor despre vânzările cu amănuntul, evoluţia producţiei industriale, preţurile la export-import şi deficitul de cont curent. Oricum, estimările sunt mai mult pozitive pe dolar", estimează analiştii. (Dan Străuţ)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite