Leonard Orban: Corecţiile financiare, de câteva sute de milioane euro pe cele patru programe operaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că nivelul corecţiilor financiare aplicate de către CE pentru cele patru programe operaţionale Transport, Mediu, Competitivitate şi Regional se ridică „la câteva sute de milioane de euro", bani care ar putea fi redirecţionaţi României.

„În momentul de faţă, cifrele sunt confidenţiale, nu vi le pot spune, pot să vă spun că la o evaluare preliminară vorbim de câteva sute de milioane de euro. Desigur, va fi un proces de conciliere, vom discuta cu Comisia Europeană şi, în măsura în care noi vom accepta propunerea Comisiei Europene (CE), banii aceştia nu se vor pierde, ei vor putea fi alocaţi pentru alte proiecte. Ei vor fi retraşi de pe proiectele unde au fost sesizate disfuncţionalităţi pe zona achiziţiilor publice“, a declarat Orban miercuri.

El a precizat că negocierile cu Comisia în procedura de conciliere nu au început încă pentru cele patru programe.

„Încă nu am început negocierile, de fapt concilierea cu Comisia Europeană, aşteptăm scrisoarea oficială în limba română care va veni probabil în câteva săptămâni şi după aceea o să avem un termen de două luni până la care va trebui să finalizăm aceste negocieri“, a afirmat ministrul.

De asemenea, el a arătat că nivelul acestor corecţii vor fi aplicate de Comisia Europeană în mod diferit, de la program la program şi de la axă prioritară la axă prioritară, în funcţie de problemele care vor fi constatate.

„Nu pot să vi le spun în momentul de faţă, pentru că este o conciliere. CE ne-a cerut să fie tratată de o manieră confidenţială. Dar în momentul în care vom finaliza acest proces, desigur vă vom informa. Va fi foarte clar ce procente vor fi aplicate, pe ce axe şi ce sume“, a evidenţiat Orban.

Totodată, el a arătat că Guvernul încă aşteaptă rezultatele misiunilor de audit făcute în luna iunie de Comisia Europeană pe cele patru programe, însă e clar în prezent că nu mai există riscul de suspendare a tuturor acestor programe, iar dacă se va ajunge la suspendări, acestea vor fi aplicate de asemenea diferenţiat, inclusiv la nivel de axă prioritară.

„Pentru celelalte patru programe operaţionale, aşteptăm decizia Comisiei Europene. Iniţial, ştiţi foarte bine că au fost misiuni de audit făcute în luna iunie, rezultatele încă nu au sosit, probabil se examinează zonă cu zonă, ne aşteptăm la o decizie diferenţiată, deci nu cred că mai există ideea sau riscul de suspendare a tuturor programelor operaţionale, mai degrabă dacă va exista o asemenea chestiune se va pune de la program la program sau nici măcar aşa, ci de la axă prioritară la axă“, a mai spus Orban.

Ministerul Afacerilor Europene a confirmat, printr-un comunicat difuzat luni, că României îi vor fi aplicate de către Comisia Europeană corecţii financiare definitive pentru cinci programe operaţionale.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite