Legumele nu pot intra în regim de taxare inversă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Agriculturii vrea aplicarea taxării inverse pentru sectorul legumelor, însă măsura ar reprezenta o încălcare a normelor Uniunii Europene. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor spun că nu putem obţine o astfel de excepţie. „Încercarea moarte n-are!“ a fost răspunsul ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără.

După ce a obţinut permisiunea Bruxelles-ului pentru aplicarea taxării inverse pentru cereale, Ministerul Agriculturii vrea acum condiţii similare şi pentru sectorul legumelor. Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi al Dezvoltării Rurale (MADR), a declarat luni că România va solicita Comisiei Europene (CE) aplicarea taxării inverse şi pentru aceste produse. Măsura ar fi însă o contravenţie a normelor Uniunii Europene, întrucât legumele şi fructele sunt considerate produse finite.

„Pentru legume şi fructe nu se pot acorda astfel de facilităţi pentru că sunt produse finite. Cerealele şi plantele tehnice sunt produse intermediare, de aceea Comisia Europeană a aprobat taxarea inversă", ne-a explicat Dan Lazăr, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice. „Nici măcar făina nu intră în categoria acestor produse (supuse taxării inverse - n.r. ), pentru că este considerată produs finit", a adăugat Lazăr. Fiind o măsură ce vizează sectorul fiscal, Ministerul Finanţelor este iniţiatorul demersului către CE. „În mod sigur vom cere acest lucru. Încercarea moarte n-are! Nu este uşor, Dan Lazăr are dreptate, trebuie făcute multe demersuri", ne-a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii.

Demersuri de un an

În mai, România a primit aprobarea Comisiei pentru introducerea acestui mecanism fiscal pentru cereale şi plante tehnice - grâu, porumb, secară, orz, boabe de soia, seminţele de rapiţă, seminţele de floarea-soarelui şi sfecla de zahăr. Măsura a intrat în vigoare la 1 iunie şi se va aplica timp de doi ani. Acordul Comisiei a venit la aproape un an de la înaintarea cererii în acest sens şi pentru o gamă de produse mult mai restrânsă decât cea propusă de partea română. Pentru obţinerea unei decizii similare şi pentru sectorul legumelor, Ministerul Finanţelor ar trebui să reia aceşti paşi. Iniţial, s-a cerut taxarea inversă pentru cereale, legume, lapte, carne şi alte alimente de bază.

Practic, acest procedeu elimină plata Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) în fiecare etapă a traseului comercial, aceasta fiind plătită numai la finalul acestui ciclu de către ultimul beneficiar. Acesta este singurul care va încasa rambursarea TVA de către stat.

Preţurile rămân mari, indiferent de decizie

Autorităţile speră astfel să reducă evaziunea fiscală, ceea ce, în final, ar putea duce şi la scăderea preţurilor. Potrivit ministerului Finanţelor, taxarea inversă la cereale şi plante tehnice va aduce statului venituri suplimentare de 240 de milioane de lei în acest an şi 410 milioane de lei în 2012. Măsura nu va duce însă la ieftinirea preţurilor finale pe care le plătesc consumatorii, avertizează producătorii agricoli.

Chiar dacă am obţine o derogare de la Comisia Europeană şi încasarea TVA la tranzacţiile cu legume s-ar efectua doar la finalul ciclului comercial, consumatorii nu se vor bucura de preţuri mai mici. „Nu este o măsură care să vizeze reducerea preţurilor, ci eliminarea evaziunii fiscale", ne-a explicat Barna Taczos, secretar de stat în cadrul MADR.

„Este o măsură foarte bună, dar forţată. În niciun caz nu vor scădea preţurile pe termen scurt", crede Daniel Botănoiu, preşedintele executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România . De aceeaşi părere este şi Ioan Zamfir, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România. „Măsura vine într-un moment în care nu suntem pregătiţi, peste două săptămâni începe recoltarea", ne-a spus el. Însă măsura nu face nimic pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme ale agricultorii româneşti, spun producătorii.

Intermediarii, veriga cea mai importantă

 Intermediarii care, doar pentru preluarea mărfurilor şi livrarea lor mai departe, percep tarife ridicate, reflectate în preţul final al alimentelor, continuă să facă ravagii în industria agroalimetară autohtonă. „Munca noastră se duce în buzunarul lor", ne-a spus Mircea Croitoru, preşedintele grupului de producători legume-fructe Matca. Acesta dă ca exemplu roşiile. Dacă la producători aceste legume sunt vândute cu 2,2 lei pe kilogram, în pieţe ele ajung cu preţuri de până la şase lei pe kilogram. În sectorul legume-fructe, evaziunea fiscală este probabil cea mai ridicată din întreaga industrie agroalimentară, ne-a declarat Ştefan Niculae, preşedintele Federaţiei Agrostar.

În fiecare an, evaziunea fiscală din acest domeniu se ridică la peste 800 de milioane de euro. Potrivit lui Tabără, suma depăşeşte în realitate un miliard de euro. Acesta este şi motivul pentru care, crede ministrul, Comisia va aproba intrarea în regim de taxare inversă şi a acestor produse. „E un domeniu pe care trebuie să-l rezolvăm cu ajutorul Comisiei Europene. Merită să încercăm", ne-a spus acesta.

În topul scumpirilor

Legumele ocupă primul loc în topul celor mai mari creşteri de preţuri ale produselor alimentare din România. Numai în primele patru luni ale anului, legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 22,58%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Iar preţul kilogramului de cartofi a crescut cu peste 30% în intervalul menţionat, după ce anul trecut acesta urcase cu 45,6%. Categoria legumelor şi a conservelor de legume a înregistrat o scumpire de 21,2% în primele patru luni din acest an, în timp ce preţul fasolei boabe şi a altor leguminoase a înregistrat o creştere mai temperată, de numai 1,8%.  Adina Vlad

240 de milioane de lei va câştiga statul din taxarea inversă a cerealelor şi a plantelor tehnice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite