Legumele ecologice produse in Romania ajung pe mesele nemtilor, elvetienilor si olandezilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape intreaga cantitate de legume ecologice produsa in tara noastra este exportata. "Anul trecut, 95% din produsele ecologice de origine vegetala au ajuns in strainatate. Cauza o constituie

Aproape intreaga cantitate de legume ecologice produsa in tara noastra este exportata. "Anul trecut, 95% din produsele ecologice de origine vegetala au ajuns in strainatate. Cauza o constituie insuficienta dezvoltare a pietei interne, spre deosebire de pietele tarilor vest-europene, unde cererea de astfel de produse este in crestere", ne-a declarat directorul general in Ministerul Agriculturii, Vasile Bacila. El considera ca este necesara o campanie de informare a populatiei cu privire la avantajele consumului de produse bio. Aceasta mai ales in contextul in care producatorii spun ca principala problema cu care se confrunta este legata de necunoastere, majoritatea romanilor preferand sa cumpere produse mai ieftine in detrimentul celor mai scumpe, dar mai sanatoase. "Legumele ecologice sunt in general cu 20% mai scumpe decat cele normale. Din aceasta cauza, sunt foarte greu de comercializat in Romania. Eu am incercat in doua piete din Capitala cu o clientela foarte diferita: Rahova si Dorobanti. In nici una nu am reusit sa-mi vand produsele, desi era afisat ca legumele sunt ecologice. A trebuit sa scadem preturile foarte aproape de cele ale produselor normale, dar nici asa nu am avut succes, oamenii preferand sa cumpere produsele mai ieftine", ne-a precizat Liviu Pora, director general al firmei Ecofruct. In acest fel, producatorii romani se vad nevoiti sa exporte intreaga cantitate in tari precum Germania, Elvetia, Olanda, Italia. Pe piata romaneasca se gasesc totusi, desi in cantitati foarte mici si numai in marile magazine, legume ecologice. Acestea provin in general de la micii producatori care nu isi permit sa exporte. "Eu produc numai salata. Avand doar 5 hectare certificate si pentru ca salata este o cultura foarte productiva, putand obtine 1 milion de bucati la hectar, ne-am rezumat numai la aceasta cultura. Productia o valorificam prin marile magazine din Bucuresti si Brasov. La Constanta nu putem sa trimitem, pentru ca din Covasna si pana acolo se strica marfa. Din aceeasi cauza nu putem nici exporta, mai ales ca cea mai apropiata piata de desfacere ar fi Germania. Oricum, producand o cantitate mica, e greu sa incheiem contracte", ne-a declarat Attila Balog, directorul firmei H&S Productie SRL. El a mai aratat ca este nevoit sa vanda salata la un pret "mult sub cel de cost", adica 10.000-15.000 lei/bucata. "Ar trebui sa vindem la un pret de 35.000-40.000 lei, dar nu ne-ar cumpara nimeni marfa. Din pacate, este greu sa supravietuiesti in aceste conditii, noi traind din subventii si credite", a mai spus Balog. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, anul trecut, productia de legume ecologice a fost de 3.000 tone, cultivate pe o suprafata de 300 hectare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite