Legea pentru aprobarea Ordonanţei creditelor, promulgată de preşedintele Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost promulgată ieri de preşedintele Traian Băsescu. Tot ieri, Curtea Constituţională a respins sesizarea PNL de neconstituţionalitate a Legii de aprobare a OUG 50/2010.

Astfel, aproximativ 4,5 milioane de români cu credite nu vor mai beneficia de prevederile Ordonanţei 50/2010.

Lobby-ul făcut de băncile comerciale la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi la Comisia Europeană (CE) pe Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a avut efect. Ordonanţa 50 a trecut de plenul Camerei Deputaţilor, iar legea de aprobare a ordonanţei a fost promulgată de preşedinte, în forma modificată, adică fără aplicabilitate pentru contractele în derulare la data intrării în vigoare a actului normativ.

Singura prevedere din actul normativ de care vor beneficia clienţii vechi ai băncilor este limitarea comisionului de rambursare anticipată la 1% pentru creditele cu dobândă fixă, respectiv eliminarea lui pentru cele cu dobândă variabilă. În schimb, refinanţarea creditelor se va putea realiza în urma analizei clientului, prin negociere, şi nu fără costuri, aşa cum se stabilise iniţial. În plus, deputaţii au votat ieri ca prevederile Ordonanţei 50/2010  să nu se aplice şi în cazul caselor de ajutor reciproc (CAR).

Toate actele adiţionale la contracte care au fost semnate de clienţi în toamna acestui an vor rămâne în vigoare, a explicat recent deputatul PDL Adrian Niţu. În schimb, acele acte care nu au fost semnate până la 19 septembrie, dar au intrat în vigoare conform legii, vor rămâne în vigoare, cu excepţia dată de situaţia în care sunt atacate fie de client, fie de bancă. În acest caz, contractul urmează să se renegocieze între cele două părţi. 

Sub ameninţarea finanţatorilor externi?

Bancherii au solicitat încă din vară finanţatorilor externi să ceară autorităţilor române să nu aplice Ordonanţa creditelor şi pentru contractele vechi. Ei au susţinut că directiva europeană, transpusă în legislaţia naţională prin Ordonanţa 50, nu impune aplicarea prevederilor şi pentru împrumuturile din sold.

În plus, că această variantă le-ar genera pierderi de sute de milioane de euro. Deşi nu au impus tranşant autorităţilor ca OUG 50/2010 să se aplice doar creditelor noi, reprezentanţii FMI şi ai CE au subliniat că actul normativ nu trebuie să afecteze sistemul bancar. Astfel, guvernanţii români s-au angajat în faţa FMI, în scrisoarea de intenţie, să modifice ordonanţa. Între timp, CE a cerut lămuriri privind aplicarea actului normativ.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, s-a grăbit chiar să anunţe că CE a început procedura de infringment pe OUG 50. Ulterior, premierul Emil Boc a subliniat că reprezentanţii Comisiei au trimis la Bucureşti o scrisoare prin care solicita informaţii, demers ce reprezintă o etapă preliminară declanşării infringmentului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite