Legea falimentului personal ar putea scumpi creditele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea insolvenţei persoanelor fizice va reprezenta un risc suplimentar pentru bănci, care se va traduce în creşterea costurilor la creditele pentru persoane fizice.

Fenomenul se va accentua în cazul creditelor ipotecare, iar aplicabilitatea se va reduce la clienţii cu credite mari, a declarat, ieri, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Steven van Groningen.

„În 99% din cazurile în care se va aplica legea va fi vorba de cineva care a luat un credit mare de la bancă şi există în garanţie un activ mare. Dacă nu rambursează creditul, casa şi terenul sunt vândute, iar banii merg la bancă. Pentru asta nu e nevoie de o lege specială. Legea va reprezenta un risc pentru că va fi văzută ca o oportunitate", a spus oficialul ARB.

El a mai remarcat că „nici legea insolvabilităţii companiilor nu a funcţionat cum trebuie, pentru că nici băncile, nici avocaţii, nici clienţii nu au experienţa necesară. Sunt necesare proceduri rapide şi trebuie scurtate termenele", a spus van Groningen, care este şi preşedintele Raiffeisen Bank România.

Senatorii au adoptat, marţi, o propunere legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite