Legea societăţilor comerciale, în pragul unei noi modificări
0Potrivit noilor prevederi, asociatul unic poate fi salariat la propriul SRL, iar SA-urile au timp şase luni să-şi modifice structura consiliului de administraţie Se anunţă apropierea
Potrivit noilor prevederi, asociatul unic poate fi salariat la propriul SRL, iar SA-urile au timp şase luni să-şi modifice structura consiliului de administraţie
Se anunţă apropierea momentului noii modificări a Legii societăţilor comerciale, 31/1990. Pe pagina de internet a Ministerul Justiţiei a apărut, la sfârşitul săptămânii trecute, "varianta revizuită cu observaţiile publicului" a proiectului de modificare a Legii 31/1990 şi a Legii 26/1990. După toate probabilităţile, modificarea se va face prin ordonanţă de urgenţă. În orice caz, dacă nu înainte de aprobare, atunci în mod sigur după, acest text revizuit va mai fi modificat o dată.
De dragul imaginii, pentru a nu se spune că modifică o lege după numai câteva luni de la intrarea în vigoare, guvernul face, din start, o inadvertenţă tehnică. Proiectul nu modifică, aşa cum pretinde, "Legea 31/1990, a societăţilor comerciale, şi Legea 26/1990, a registrului comerţului", ci vizează direct articole din Legea 441/2006. Este vorba despre deja faimoasa lege intrată în vigoare la 1 decembrie 2006 care aduce "modificări substanţiale" (citat din Ministerul Justiţiei) reglementării generale în materia societăţilor comerciale.
Dar, în ciuda importanţei legii, "nici până azi art. III alin. 6 din Legea 441/2006 - conform căruia Legea 31/90 şi Legea 26/90, cu toate modificările, urmau a fi republicate în 30 de zile de la 1.12.2006 - nu a fost respectat", arată avocatul Marius Petroiu, partener în cadrul firmei Pachiu&Asociaţii.
Avocatul aminteşte că unui comerciant nu i se primeşte dosarul dacă nu se prezintă la Registrul Comerţului cu actul constitutiv actualizat în urma modificărilor. Iar dacă dosarul (care trebuie să includă actul constitutiv actualizat) nu e înregistrat în 15 zile de la data modificărilor, el este amendat cu 5.000-10.000 lei.
În acest caz, când vorbim de o avalanşă a modificărilor legislative, iar statul nu binevoieşte ca măcar să-şi actualizeze dosarul, ce amendă ar trebui să primească şi cine să o încaseze.
Revizuire, primim, dar să fie şi… schimbări în punctele esenţiale
Amicul Farfuridi n-ar avea de ce să fie foarte dezamăgit. Adică, prin această revizuire se aduc şi unele modificări în puncte esenţiale cerute de mediul de afaceri. Dar rămân puncte la fel de importante unde nu se schimbă nimic (vezi caseta alăturată). Plus că există şi pasaje sublime unde se revizuieşte fără să se schimbe de fapt nimic.
Suntem la art. 114 (1), unde legiuitorul admite că e nevoie de mai multă flexibilitate: "Articolul a fost modificat, urmare a observaţiilor publicului, pentru ca înfiinţarea de sucursale, puncte de lucru să poată fi realizată nu numai de CA, ci şi de conducerea executivă". De la intenţie la faptă mai e cale lungă. În text se spune că "exerciţiul atribuţiilor prevăzute la articolul 113 lit b), c) şi f) vor putea fi delegate consiliului de administraţie, respectiv directoratului, prin actul constitutiv sau hotărâre a AGEA". Din această formulare lipseşte însă tocmai "art. 113, lit. d), care reglemtează înfiinţarea sediilor secundare ale SA", spune Marius Petroiu.
Indiferent de modificări, birocraţia rămâne
Dacă unele erori mai pot fi trecute cu vederea ca fiind de procesare, altele, în schimb, ies în evidenţă prin "neprocesare", arătând lipsa de înţelegere a realităţii mediului economic. După ce Legea 441/2006 umflă birocraţia (prevederea privind actualizarea actului constitutiv în 15 zile de la modificare), nici noul text nu se lasă mai prejos. Astfel, se adaugă o nouă declaraţie la (declaraţia "primilor directori"), la dosarul înregistrării unei SA, pe motiv ca "au acelaşi statut ca şi administratorii". Dincolo de faptul că "nu pot avea acelaşi statut (directorii sunt doar mandatarii administratorilor), se ridică câteva întrebări: dacă "primii directori" trebuie să furnizeze această declaraţie, ce se întâmplă cu următorii, apăruţi ulterior constituirii; vor trebui directorii să producă garanţii precum administratorii, dacă tot au "acelaşi statut" - arată avocatul Petroiu.
Ce s-a modificat
- "Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al unei SRL al cărei asociat unic este". Este clarificat faptul că"dispoziţiile privitoare la administrarea SA nu sunt aplicabile SRL-urilor, chiar dacă sunt supuse obligaţiei de auditare"
- Sunt extinse modalităţile de majorarea capitalului la SRL
- Flexibilizarea criteriilor de independentţă a administratorilor. AGA este cea care decide dacă un administrator se află într-o situaţie care ar putea da naştere unui conflict de interese ce i-ar afecta obiectivitatea.
- Societăţile pe acşiuni au la dispoziţie şase luni (de la data intrării în vigoare a "prezentei legi" pentru modificarea structurii consiliului de administraţie ( în principal ca administratorii şI directorii să nu mai aibă contract de muncă cu societatea -n.n.)
- Perioada exercitării mandatului de director se consideră vechime în muncă
- A fost eliminat tremenul de cinci zile în care CA trebuie să convoace AGA
Ce nu s-a modificat
- Obligaţia actualizării actului constitutiv, chiar şI în urma unei modificări banale a acestuia. Admistratorii trebuie să depună actul modificator şI textul actului constitutive actualizat cu toate modificările în cele 15 zile de la data modificării, pentru a nu fi amendate cu 5000-10.000 de lei.
- Administratorul SA nu poate fi angajatul societăţii