Legea sănătăţii încinge spiritele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitoarea lege care va guverna sistemul de sănătate nu este definitiv conturată, momentan este un proiect, iar peste câteva zile acesta va fi publicată pe site-ul ministerului, a declarat Ritli Ladislau, ministrul Sănătăţii, în dezbaterea publică de astăzi, citat de HotNews.ro. El a reacţionat astfel la criticile dure aduse de FMI proiectului de lege.

„Asigurarea obligatorie de bază se va păstra, dar gestionarea banilor se va face de către asigurătorii privaţi. Consiliul de Supraveghere a Asigurărilor şi CNAS vor supraveghea sistemul. Se conturează o piaţă privată reglementată de către stat“, a declarat Ritli Ladislau.

El a mai spus că „este nevoie de această schimbare pentru că populaţia este nemulţumită de actuala stare. Profesioniştii din sistem sunt nemulţumiţi din cauza salarizării şi dotării tehnice necorespunzătoare. Subfinanţarea sistemului este recunoscută oficial, ca şi proasta utilizare a resurselor“.

Ministrul a spus că va apărea asigurarea privată facultativă pentru serviciile neacoperite de pachetul de bază.

Duţă: monopolul statului va fi spart

În cadrul aceleaşi dezbateri publice, preşedintele CNAS, Lucian Duţă a afirmat spargerea monopolului din Sănătatea dar cu garantarea echitării în acces la serviciile medicale de către statul român. „Banii pe care fiecare cetăţean îi plăteşte pentru sănătate sunt bani privaţi.

Necesitatea administrarii private a acestor bani este o consecinţă firească. E nevoie de spargerea monopolului CNAS şi apariţia caselor de asigurări private”, a mai completat , Lucian Duţă.

„Al doilea monopol pe care ne-am propus sa-l spargem este cel de la nivelul spitalelor: posibilitatea intrărilor de surse de finanţare în aceste spitale din alte surse decât bugetul de stat şi bugetul asigurărilor fără a se pierde forma de proprietate a statului. Spitalele îşi modifica formă de organizare nu şi neapărat proprietatea. Medicii nu au loc de intrare în spitale pentru că criteriile de angajare în spitale sunt oricare dar nu competenţa doctorilor şi de aceea ei şi pleacă din ţară”, a explicat preşedintele CNAS.

FMI vrea întărirea controlului financiar

Specialiștii Fondului Monetar (FMI) au criticat proiectul legii Vlădescu și susțin în continuare necesitate unei reforme a sistemului medical, dar “numai în condițiile unei legi care impune reguli clare și sanctiuni dure”,potrivit unei scrisori realizate de experţii Băncii Mondiale şi care a fost obţinută de HotNews.ro.

Printre observațiile cele mai dure la adresa proiectului se numără absența regulilor prin care controlul financiar în sistemul medical va crește, precum și existenta unor paragrafe interpretabile care lasă loc interferenței politicului și deschid poarta unei privatizări sălbatice.

“Lipsesc măsurile care să crească controlul financiar în sectorul medical. Spitalele vor putea continua să acumuleze datorii. Folosirea raţională a resurselor existente nu va fi stimulată, iar excesul de intervenţii scumpe şi ineficiente economic nu va fi penalizat. Această lipsă va duce pe termen scurt la falimentarea unor spitale care ar putea fi preluate la un preţ mult sub cel al pieţei de către operatorii privaţi. Indiferent de modelul de asigurări adoptat, existenţa unui mecanism de reguli şi sancţiuni este esenţiala”, se arată în scrisoare.

Potrivit specialiştilor FMI , definirea pachetului de bază este cheia de boltă a noului sistem. “Prin acesta vor fi fixate serviciile medicale la care vor avea acces pacienţii neasiguraţi sau cei cu asigurare de bază. În lege nu este descris procesul instituţional prin care acest pachet de baza va fi definit periodic. Pe baza căror date şi evaluări ale sănătăţii populaţiei va fi el stabilit? Intrebări la care varianta propusă a legii nu răspunde”, mai este menţionat în documentul citat.

Potrivit experţilor Fondului Monetar Internaţional, introducerea asigurărilor private pentru pachetul de bază aduce mai multe riscuri precum: companiile de asigurări ar putea să-i refuze pe pacienţii scumpi prin impunerea unei prime de asigurare foarte costisitoare şi declanşarea competiţiei libere pe piaţa asigurărilor de bază cere un sistem de control şi monitorizare foarte bine pus la punct.

Legat de critici pe detalii tehnice, în scrisoare este menţionat faptul că nu este clar dacă un individ sănătos poate alege să nu plăteasca asigurarea de bază. “Trebuie prevăzută posibilitatea ca accesul la serviciile medicale din pachetul minimal de asigurări sa nu fie permis fără o contribuţie”, recomandă specialiştii Băncii Mondiale şi FMI.

O altă problemă menţionată a fost că doar o cincime din populatia Romaniei plăteşte contribuţii. “Excepţiile de la aceste plăti trebuie atent analizate, un exemplu fiind scutirea copiilor până la 18 ani, exceptarea celor care provin din familii cu venituri ridicate nefiind justificată”, se mai arată în scrisoare.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite