Legea finanţelor publice va fi modificată până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor trebuie să se împrumute chiar cu excedent bugetar

Legea finanţelor publice va trebui modificată până la sfârşitul anului, astfel încât Ministerul Finanţelor să se poată împrumuta prin emiterea de obligaţiuni chiar dacă există excedent bugetar. Deocamdată, legea actuală nu permite acest lucru, a declarat, pentru Adevărul, Eugen Dijmărescu, viceguvernator al BNR.
"Legea finanţelor publice va trebui modificată pentru că una dintre obligaţiile pe care Ministerul Finanţelor le are pentru integrare este programarea bugetară multianuală, explică Eugen Dijmărescu. Viceguvernatorul BNR spune că acest excedent bugetar e insuficient pentru a acoperi colateralul pentru fondurile structurale care vor intra anual.
Ministerul Finanţelor lucrează la programarea bugetară multianuală, care va trebui să fie gata până la sfârşitul anului. Oficialii BNR spun că România nu are decât două alternative, ori să nu fie contributor net - adică să plătească la bugetul UE mai mulţi bani decât poate cheltui -, ori să angajeze o reţea de consultanţi care să genereze proiecte şi, mai ales, să urmărească implementarea lor.

BNR nu crede că banii de la rectificare vor fi cheltuiţi
Eugen Dijmărescu şi-a exprimat rezerva privind posibilitatea cheltuirii banilor alocaţi la ultima rectificare bugetară, în special din cauza timpului foarte scurt. "Sigur că ar fi excelent dacă această sumă, care reprezintă 4,1% din PIB (n. red: 2,5% din PIB deficit bugetar + 1,6% din PIB excedent bugetar), ar putea fi cheltuită. Nu ar fi nicio problemă dacă această sumă s-ar duce în infrastructură, dar timpul e foarte scurt, şi avem această rezervă la BNR. Eu, personal, cred că nu e posibil ca aceşti bani să fie cheltuiţi, mai ales că e vorba de un PIB mult mai mare decât cel estimat la începutul anului. E vorba de foarte mulţi bani", a conchis Dijmărescu.

Creştere economică de 6,5% în 2006
Eugen Dijmărescu spune că în acest an creşterea economică ar putea depăşi 6,5%, după ce la începutul anului era estimat 5,5%. O contribuţie importantă la această creştere a avut-o agricultura, dar revizuirile în creştere se bazează şi pe creşterea producţiei industriale, dar şi pe o creştere de peste 10% a productivităţii. Dijmărescu este sceptic privind efectuarea unei noi rectificări bugetare, în octombrie, rectificare deja anunţată de guvern.

Euro, cel mai devreme în 2012
Viceguvernatorul BNR a declarat că este posibil să avem în acest an o inflaţie sub 6%, ceea ce se încadrează în ţinta iniţială a BNR de 5% plus minus 1%. În primul semestru, rata anualizată a inflaţiei a fost de 6,2%. O inflaţie între 5 şi 6% va permite în 2007 o rată de 4% şi în 2008 de 3,8%. "În 2009, probabil România va fi în posibilitatea de a aplica pentru ERM II, mecanism pe care îl vom menţine doi-trei ani. România ar putea trece la euro cel mai devreme în 2012 şi cel mai târziu în 2014", apreciază oficialul BNR. Pentru a adera la euro, statele trebuie să participe întâi la ERM II (Mecanismul European al Ratelor de Schimb) şi să îndeplinească o serie de condiţii privind nivelul datoriei publice, al deficitului bugetar, al stabilităţii preţurilor, monedei naţionale şi dobânzilor pe termen lung.
Eugen Dijmărescu a participat, împreună cu o delegaţie de oficiali români, în Polonia, la Krynica, la un forum economic internaţional, supranumit Davos-ul Europei Centrale şi de Est. La a 16-a ediţie, care a reunit peste 1.600 de participanţi, mare parte investitori, România a avut un panel dedicat, organizat de fondul de investiţii Enterprise Investors, care are în România un portofoliu investiţional de 100 milioane de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite