Lecţii online de fraudare a bugetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modul de cheltuire a fondurilor publice va fi monitorizat printr-un portal special care arată cum se pierd banii contribuabililor prin contracte oneroase.

„Degeaba plăteşti taxe dacă nu ştii unde ţi se duc banii" este deviza sub care a fost lansat ieri portalul banipierduti.ro, o platformă online pe care puteţi afla ce se întâmplă cu fondurile colectate la bugetul de stat. Fundaţia Româno-Americană (Romanian American Foundation), organizaţia care a lansat acest portal, îşi propune să facă „mai transparent şi mai eficient" procesul de cheltuire a banilor publici.

Echipa din spatele site-ului susţine că şi-a propus „să pună ordine în jungla bugetului de stat", prin intermediul acestei platforme, dar precizează că expresia „Degeaba îţi plăteşti taxele" nu este o instigare la nesupunere fiscală, aşa cum s-ar putea crede la prima vedere.

O nouă destinaţie pentru banii publici

Administratorii portalului promit că vor monitoriza cheltuielile publice, vor indexa contractele în derulare şi bugetele pe domenii şi instituţii. Platforma „va informa cetăţenii  şi va promova mecanisme legislative prin care contribuabilii pot schimba destinaţia banilor publici". Pe partea de contribuţii la buget, portalul explică modul de impozitare a salariaţilor şi a angajatorilor.

Platforma utilizează numai date publice, furnizate în principal de Ministerul Finanţelor, aşa cum apar ele în bugetul de stat, bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi în bugetul asigurărilor sociale de stat. Pe lângă echipa proiectului, la evenimentul de lansare au fost prezenţi şi sprijină iniţiativa ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark H. Gitenstein, şi Philippe Beaulne, ambasadorul Canadei.

Scumpirea drumurilor, în atenţia contribuabililor

Bine-cunoscutul fenomen de „scumpire a drumurilor" este surprins prin câteva exemple elocvente postate pe banipierduti.ro. De la momentul iniţial al estimării costurilor şi până la încheierea lucrărilor de infrastructură, preţurile drumurilor româneşti suferă majorări succesive prin care se sifonează, de fapt, banii publici.

Deşi cel mai cunoscut caz de acest fel este Autostrada Transilvania, ale cărei costuri de construcţie au ajuns de la două la cinci miliarde de euro, administratorii portalului au ales cazurile Centurii de Sud a Bucureştiului şi Pasajului rutier Ploieşti Vest. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite