Leasingul operaţional va fi mai ieftin şi mai uşor de accesat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România, leasingul operaţional a scăzut chiar faţă de 2004, când avea o pondere de 7%.Leasingul operaţional, văzut de unii ca adevăratul leasing, deoarece beneficiarul îşi deduce lunar din

România, leasingul operaţional a scăzut chiar faţă de 2004, când avea o pondere de 7%.
Leasingul operaţional, văzut de unii ca adevăratul leasing, deoarece beneficiarul îşi deduce lunar din cheltuieli rata de leasing, are în unele state vest-europene ponderi de până la 60% din piaţă. Dacă leasingul financiar presupune obţinerea dreptului de proprietate la sfârşitul perioadei de plată, cel operaţional e mai apropiat de închiriere: de la semnarea contractului se cunoaşte că la sfârşitul perioadei compania de leasing rămâne proprietara bunurilor. Leasingul operaţional poate fi o oportunitate bună de dezvoltare a afacerilor IMM-urilor, care beneficiază astfel de echipamente la costuri pe care şi le pot permite, fără să le achiziţioneze şi fără să imobilizeze un capital semnificativ în active.
Promovare insuficientă
Specialiştii consideră că lipsa de popularitate a acestui produs a fost generată atât de insuficienta promovare, cât şi de specializarea companiilor pe leasingul financiar, corelat cu necesităţile acute de finanţare din piaţa auto. În condiţiile noilor reglementări BNR pentru Instituţiile Financiare Nebancare (IFN), companiile sunt obligate să opteze între leasingul financiar şi cel operaţional: IFN-urile pot desfăşura leasing operaţional numai în limita unui plafon, iar cele care nu se pot constitui ca IFN pot face numai leasing operaţional. Societăţile de leasing sunt nemulţumite de includerea leasingului operaţional în reglementarea Instituţiilor Financiare Nebancare, deoarece susţin că acesta nu reprezintă o activitate de creditare.
Bogdan Apahidean, preşedintele ASLR, consideră că, în consecinţa acestor reglementări, ponderea leasingului operaţional ar putea creşte semnificativ, iar companiile mici, obligate să iasă din piaţă pentru că nu se pot transforma în IFN-uri, vor promova leasingul operaţional. Leasingul operaţional presupune închirierea unor echipamente şi externalizarea managementului acestora. Sistemul s-a impus în special pentru flotele auto.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite