Leasingul imobiliar, descurajat de simţul proprietăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leasingul imobiliar a reprezentat anul trecut 3% din piaţa de leasing - 66 milioane euro-, în condiţiile în care în Europa, conform Federaţiei Europene a Asociaţiilor Companiilor de Leasing,

Leasingul imobiliar a reprezentat anul trecut 3% din piaţa de leasing - 66 milioane euro-, în condiţiile în care în Europa, conform Federaţiei Europene a Asociaţiilor Companiilor de Leasing, reprezenta 18% din piaţă; campioană este Italia, cu 44%, în Polonia reprezintă 13%, iar în Cehia - 11%.
Există mai multe explicaţii. În primul rând, efectul negativ al MTS Leasing, apărută pe un teren nereglementat şi care a spulberat încrederea românilor într-un nou produs. Apoi este vorba de transferul dreptului de proprietate: dacă în cazul achiziţiei unui imobil prin credit bancar eşti proprietar de la început, în cazul leasingului imobiliar plăteşti rate 20 de ani către societatea de leasing, proprietarul imobilului, şi abia apoi devii proprietar.
Adrian Dodiţă, secretar general al Asociaţiei Societăţilor de Leasing din România, crede că acest aspect este principalul motiv de reţinere al românilor. Apoi, explică Ionuţ Chirilă, director de marketing la Romstal Leasing, este vorba de facilităţile fiscale acordate: din rata de leasing (dobândă plus capital), la noi este deductibilă fiscal numai dobânda, nu şi capitalul.
În plus, durata de amortizare a unui imobil în România este de 40 de ani, în timp ce în străinătate poate fi şi sub 10 ani. Aceasta face ca facilitatea deductibilităţii, întinsă pe o durată atât de mare de amortizare, să nu fie atractivă pentru beneficiar.
În 2006, posibilă creştere de 50%
Noile reglementări BNR privind instituţiile financiare nonbancare au efecte complexe. Pe de-o parte, supravegherea BNR dă companiilor de leasing credibilitatea necesară dezvoltării leasingului imobiliar. Pe de alta, consideră dl. Chirilă, înrăutăţirea condiţiilor de creditare bancară pentru persoanele fizice (deoarece în plafonul de îndatorare de 40 % din venit se adună toate ratele, inclusiv cele de leasing), precum şi creşterea preţurilor în imobiliar vor determina persoanele fizice să achiziţioneze imobile prin intermediul societăţilor comerciale, care nu au asemenea limitări în privinţa plafonului de îndatorare. Un alt dezavantaj, taxele notariale sunt duble. Directorul Romstal Leasing consideră că, în 2006, piaţa de leasing imobiliar ar putea ajunge la 100 milioane euro, în creştere cu 51% faţă de anul precedent.

Etape:
Ă clientul identifică bunul (teren sau imobil)
Ă face documentaţia standard către compania de leasing
Ă se negociază structura de finanţare şi se semnează simultan un contract de vânzare-cumpărare între compania de leasing şi proprietarul bunului şi un contract de leasing între compania de leasing şi clientul utilizator
Ă clientul foloseşte imobilul pe perioada de finanţare şi plăteşte ratele de leasing; la final are loc transferul de proprietate

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite