Leasingul auto cedează cote de piaţă finanţărilor industriale şi imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele unui studiu realizat de Asociaţia de Leasing şi Servicii Financiare Nebancare (ALB) arată că ponderea finanţărilor auto în regim leasing a scăzut, de la 88%, în 2003, la 64%, în

Rezultatele unui studiu realizat de Asociaţia de Leasing şi Servicii Financiare Nebancare (ALB) arată că ponderea finanţărilor auto în regim leasing a scăzut, de la 88%, în 2003, la 64%, în 2006. În aceeaşi perioadă a crescut atât ponderea achiziţiilor de echipamente industriale, cât şi a celor imobiliare.
Potrivit studiului, contractele de leasing ce au ca obiect vehicule sunt în descreştere de la 88%, în 2003, la 85%, în 2004, 82%, în 2005, până la 64% la jumătatea anului 2006. Spre deosebire de acestea, finanţarea în sistem leasing a echipamentelor industriale a înregistrat o creştere de la 11%, în 2003, la 20%, în prima jumătate a anului 2006. Finanţarea în cea mai mare parte a acestui sector economic este realizată prin societăţi de leasing aparţinând băncilor.
În ceea ce priveşte segmentul imobiliar, acesta a înregistrat o creştere a ponderii de la 1%, în 2003, la 2,4%, în 2005, ajungând la sfârşitul lui iunie 2006 la 8%.
Referitor la categoriile de clienţi, o medie a anilor 2003-2006 indică o pondere de 87% a clienţilor corporativi, 12% a celor de retail, şi doar 1% revine parteneriatului public privat (PPP).
"În contextul dezvoltării leasingului la nivel european, va fi încurajat leasingul operaţional, care va avea o proporţie tot mai mare. Folosirea echipamentelor şi serviciilor adiacente vor câştiga teren, iar sectorul public va folosi din ce în ce mai mult leasingul. Provocările ţin de impozitare şi de codul fiscal", a subliniat preşedintele ALB, Septimiu Postelnicu, în deschiderea celei de-a doua Conferinţe Naţionale a acestei asociaţii. "A încerca să dezvoltăm numai leasingul este o soluţie care nu duce departe. Trebuie să avem o viziune corelată, ce este fundamentală, dezvoltând în paralel piaţa asigurărilor şi susţinând sistemul bancar", a declarat, la rândul său, Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe Bănci din Senat.
ALB a acoperit, în 2006, aproximativ 64% din piaţa totală a leasingului din România, numărând un total de 20 de membri, din care 17 lessori şi trei societăţi de credit de consum.
România va fi ţinta expansiunii grupurilor financiare din Occident
Grupurile financiar-bancare vor susţine dezvoltarea economiei româneşti, potrivit lui Petru Rareş, preşedintele Institutului Bancar Român. "Suntem ţinta expansiunii grupurilor şi marilor operatori din Belgia, Austria, precum şi a jucătorilor financiari UniCredit, City Bank, Volksbank, BRD - Grup Societe Generale. România este ţinta numărul doi după Polonia a grupurilor financiar-bancare. Astfel că leasingul îşi va schimba aspectul în următorii cinci ani, pentru că piaţa autoturismelor va ajunge la saturaţie, iar cardurile de credit vor exploda, în următorii trei ani. Vor avea de câştigat consumatorii mari şi operatorii", a spus Petru Rareş.
România are cea mai mare capacitate de dezvoltare a serviciilor financiare şi bancare din Europa de Sud-Est, datorită dimensiunii pieţei, de 21,7 milioane de locuitori. "Va veni un val de fuziuni şi achiziţii, deoarece zonele din Europa de Sud-Est au o foarte mare capacitate de expansiune". Preşedintele IBR a apreciat că "supermarketurile financiare" vor reprezenta tendinţa de dezvoltare a următorilor ani. România şi Bulgaria sunt ţintele favorite de dezvoltare a retailului, iar procesul de expansiune a grupurilor mari europene în România se va intensifica, începând de anul viitor.

Ce vor face autorităţile
Oficialii Băncii Naţionale a României au arătat, ieri, că principalele măsuri administrative referitoare la instituţiile financiare nebancare (IFN) vor fi următoarele:
* Amendarea unor legi speciale, în primul rând Legea leasingului
* Definirea cadrului legislativ al IFN prin Ordonanţa nr. 28/2006
* Autorizarea BNR ca organ de monitorizare, reglementare şi supraveghere a IFN
* Amendarea Codului fiscal, în sensul recunoaşterii proprietăţii fiscale a utilizatorului şi a deductibilităţii provizioanelor

Structura pieţei financiare nebancare din România
* Companii de leasing financiar: 221 notificate de BNR, din care 17 înscrise în registre
* Companii de credit de consum: 161 notificate, 5 înscrise
* Societăţi de credit ipotecar: 4 notificate, 0 înscrise
* Societăţi care acordă microcredite: 15 notificate, 1 înscrisă
* Finanţatori de tranzacţii comerciale: 18 notificate, 0 înscrise
* Emitenţi de garanţii: 6 notificate, 1 înscrisă
* Firme cu activităţi multiple de creditare: 8 înscrise
* Case de ajutor reciproc: 3.306 notificate, 388 înscrise
* Case de amanet: 1.164 notificate, 722 înscrise
Sursa: BNR (date actualizate la 18 octombrie 2006)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite