Laptele, branza si parul de capra - cautate pe piata europeana si cea din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deocamdata, doar doua firme valorifica laptele si parul de capra

Pentru agricultorii romani, cresterea caprelor poate reprezenta o sansa in competitia cu agricultorii din Uniunea Europeana, pentru ca laptele de capra nu este supus cotelor, iar in Romania exista regiuni intinse propice cresterii acestor animale - se arata intr-un comunicat remis de Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului. Deocamdata, singura societate care colecteaza lapte de capra si il foloseste pentru obtinerea produsului "Feta Capra" este SC Lacto Baneasa SRL, din localitatea Baneasa, judetul Constanta, o societate mixta, cu capital romano-american. Realizat dintr-un amestec de lapte de capra (80%) si lapte de oaie (20%), "Feta Capra" este exportat in SUA, pe piata interna comercializandu-se o cantitate redusa, la pretul de 120.000 lei/kg. In anul 2002 societatea amintita a exportat 120 de tone de "Feta Capra". La ora actuala, judetul Constanta dispune de un efectiv de circa 44.000 de capre, din rasele Sanen (metis), Angora si Carpatina. O alta firma, Ferm Prod SRL din Braila, se ocupa cu valorificarea parului de capra, din rasa Angora. Deocamdata, de la cele 57 de capre, societatea obtine o productie mica, preluata de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielarie din Bucuresti si folosita pentru tesaturi de mare finete. Firma braileana intentioneaza sa-si mareasca efectivul la 300 de capre si sa-si infiinteze o fabrica proprie de prelucrare a fibrelor. La inceputul anului 2003, in Romania existau 633.000 de capre, cu deosebire in zonele Dobrogea, Dolj, Constanta, Teleorman, Tulcea, Olt, Mehedinti, Bacau, Buzau, Gorj, Arges, Prahova si Vrancea. Insa, in marea lor majoritate, caprele sunt crescute de producatori individuali care nu au nici cunostintele si nici capacitatea de a valorifica laptele sau parul, la nivelul valorii de pe piata europeana. Laptele de capra este apreciat pe aceasta piata datorita calitatilor sale dietetice, al continului mic de trigliceride si de precursori ai colesterolului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite