La iarnă, întreţinerea se va scumpi accelerat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile de producţie au început deja să crească la nivelul furnizorilor de utilităţi. Majorările se vor vedea pe facturi.

Întreţinerea locuinţei ocupă al doilea loc ca pondere în cheltuielile lunare ale familiilor, reprezentând peste 30% din coşul de consum. Ei bine, exact aceste costuri vor creşte cel mai mult la iarnă, pentru că la nivelul furnizorilor de utilităţi (termoficare, apă caldă, gaze, energie electrică sau evacuarea gunoiului menajer) producţia se scumpeşte încă de pe-acum, după cum reiese din statisticile oficiale. La categoria utilităţi, creşterea costurilor de producţie a fost, în august, de aproape 5% faţă de aceeaşi lună din 2011, iar la salubritate şi gestionarea deşeurilor - de peste 20%, arată datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

Majorarea costurilor la nivelul furnizării se transmite în câteva luni către facturile consumatorilor finali, astfel că milioanele de locatari din oraşele termoficate şi salubrizate vor resimţi aceste scumpiri exact în lunile de iarnă.

Presiuni tot mai mari pe bugete

În iarna trecută, creşterea cu peste 4% a costurilor de producţie la furnizori s-a soldat cu majorări de 20% şi chiar de 24% a tarifelor pe facturile consumatorilor. La ce să ne aşteptăm pentru iarna viitoare, în condiţiile în care majorările se apropie deja de 5% în industriile generatoare de utilităţi şi au trecut de 20% în domeniul salubrităţii? Evident, tot la creşteri cu două cifre, mai ales că în 2012, spre deosebire de 2011, statul intervine tot mai puţin în atenuarea şocurilor, liberalizând piaţa de energie şi gaze.

Dacă la nivelul populaţiei liberalizarea încă mai întârzie, în industrie, „plasa de siguranţă" este tot mai subţire. Astfel că presiunea pe bugetele companiilor va fi mai mare decât cea care apasă conturile personale.

Per ansamblu, preţurile de producţie din industrie au crescut în august cu 7,1% faţă de aceeaşi lună din 2011, de aproape două ori mai mult decât cele din coşul de consum al populaţiei. Scumpirile din industrie se transferă către consumatori în trei-patru luni şi se vor regăsi în mărfurile nealimentare şi unele servicii, dar mai ales în costurile de întreţinere a locuinţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite