La ce pârghii mai apelează BNR ca să întărească leul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă intervenţiile repetate pe piaţa valutară, Banca Naţională recurge acum la plafonarea sumei maxime pe care o pot împrumuta băncile în schimbul titlurilor de stat pentru a sprijini leul.

Leul a pierdut în luna iulie aproape 3% în raport cu euro, depreciere determinată în special de tensiunile politice. Euro a marcat record după record, ultimul maxim istoric fiind atins la sfârşitul săptămânii trecute când valuta a fost cotată la 4,6481 lei. Luni şi marţi, leul a recuperat din pierdere, euro fiind cotat ieri la 4,5378 lei.

În acest timp, dealerii au semnalat prezenţa Băncii Naţionale a României (BNR) pe piaţa valutară, care a intervenit pentru a tempera căderea leului. Analiştii ING Bank susţin că BNR a cheltuit puţin peste un miliard de euro pentru a susţine leul în luna iulie. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spune însă că instituţia dispune şi de alte pârghii pentru a influenţa cursul şi că are spaţiu de manevră. „Intervenţiile noastre pot fi considerate fie vânzare de valută - reglând lichidităţile în lei, fie nici nu trebuie să intervenim. O bancă centrală are şi alte tehnici de a influenţa cursul. Dacă le punem pe toate la socoteală, avem ceva spaţiu de manevră, nu suntem într-un colţ. Dar trebuie să administrăm acest spaţiu cu înţelepciune şi flexibilitate", a declarat Isărescu la finele săptămânii trecute.

Reversul medaliei: creşterea dobânzilor

Banca Naţională a anunţat luni, în mod surprinzător, că va plafona la şase miliarde de lei suma maximă pe care băncile o pot împrumuta în schimbul titlurilor de stat prin operaţiuni repo. Aceasta este prima plafonare începând cu noiembrie 2008. Ieri, BNR a împrumutat băncilor şase miliarde de lei, prin operaţiuni repo, deşi cererea a fost de peste 2,5 ori mai mare. Ce urmăreşte BNR prin această decizie? Plafonarea poate indica întreruperea perioadei leilor ieftini, începută în toamna anului trecut când banca centrală s-a angajat să alimenteze constant cu lichiditate băncile. Prin această plafonare, BNR încearcă să reducă lichiditatea de pe piaţa interbancară şi să contracareze presiunile asupra cursului de schimb.

Sprijinirea leului prin această metodă ar putea determina însă creşterea dobânzilor la lei. „Ca efecte ale acestei măsuri vom vedea creşteri de dobânzi pe piaţă şi vânzări de portofolii de titluri de stat. BNR intervine însă şi pe piaţa valutară", a explicat un dealer.

Mecanismul sterilizării cursului

În şedinţele de tranzacţionare, cursul are un anumit trend, dar la un moment dat apare o reacţie adversă şi acea ordine de la început ia o nouă turnură - acesta este momentul în care intervine BNR. „Practic, se observă cum un actor important impune o anumită evoluţie a cotaţiilor", a explicat, pentru „Adevărul", Claudiu Cazacu, analist-şef în cadrul companiei X-Trade Brokers. Cum se face sterilizarea? „Pe o piaţă speculativă apar surplusuri de lichiditate care, dacă ar rămâne acolo, am avea probleme cu inflaţia. Într-un astfel de moment, BNR extrage lichidităţile, dobânzile cresc şi astfel investitorii sunt cointeresaţi să mizeze din nou pe leu", a explicat Cazacu. Dan Străuţ

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite