La Fondul Proprietatea s-a servit desertul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţionarii vor primi dividende consistente, auditorii vor încasa onorarii maxime, iar noii supraveghetori vor lua salarii grase. „Haideţi să luăm desertul!“ a fost expresia cu care Ionuţ Popescu, preşedintele Fondului Proprietatea, i-a invitat pe acţionari, în şedinţa de ieri, să-şi împartă profitul.

După o şedinţă-maraton de aproape cinci ore, acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat ieri - cu majorităţi covârşitoare la fiecare vot - toate hotărârile propuse, inclusiv pe cele mai controversate. Între acestea se numără acordarea de dividende (0,0816 lei/acţiune, valoare brută), remunerarea cu 9.000 de lei brut lunar a celor cinci membri ai noului Comitet al Reprezentanţilor şi plata unui onorariu de 341.584 de lei pentru viitorul auditor al Fondului.

Dividende la tot cartierul

După ce le-a spus că „se dă şi desertul" (chemându-i pe acţionari să-şi împartă profitul), Ionuţ Popescu a reuşit să provoace şi unele frisoane participanţilor la şedinţa AGA.

„Cineva a votat împotriva dividendelor!", a anunţat Popescu, după care a completat imediat: „Este vorba despre 0,023% din voturi. Pentru au fost 99,97%". Dincolo de aceste glume stă, însă,realitatea că mai mult de o treime dintre acţionarii FP nu sunt foşti proprietari (pentru care a fost creat Fondul, cu scop reparatoriu), ci simpli speculatori ai pieţei. Către ei vor pleca mai mult de 91 de milioane de euro din cei aproape 278 de milioane de euro cât însumează dividendele astfel acordate. Desert, nu glumă!

Cum se calculează un salariu de 9.000 de lei

Pe post de „supraveghetori" ai Fondului, în locul fostului Consiliu de Supraveghere, au fost aleşi cinci membri ai unui organism ce se va numi Comitetul Reprezentanţilor. Ei vor primi, potrivit unei hotărâri aprobate tot în şedinţa AGA de ieri, o remuneraţie de 9.000 de lei brut lunar.

Fericiţii câştigători ai acestui „desert" sunt, în ordinea întrunirii sufragiilor, Corin Trandafir (avocat al unor familii de foşti proprietari), Constantin Busu (directorul economic al FP), Bogdan Drăgoi (secretar de stat la Finanţe), Monica Maurer-George (descendentă a fostului lider comunist Gheorghe Maurer) şi Sorin Mândruţescu (preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Americane). Cum s-a ajuns la suma de 9.000 de lei, salariul lunar al fiecăruia dintre cei cinci?

„Am făcut o medie între maximul indemnizaţiilor acordate la început şi minimul de 4.500 de lei cerut de Ionuţ Popescu pe fondul austerităţii bugetare. Aşa am stabilit suma de 9.000 de lei, brut", a explicat, în plenul şedinţei AGA, directorul juridic al Fondului, Valeria Nistor. Desert, nu-i aşa?

Şi încă un desert, de data aceasta pentru auditor. În cursă pentru această calitate se aflau două companii, Deloitte (care cerea 341.584 de lei ca onorariu) şi Expert Cont (care a cerut doar 128.500 de lei). A câştigat, totuşi, Deloitte... 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite