La Finanţe nu s-a risipit ceaţa de pe Codul fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de Dialog Social din cadrul Ministerului Finanţelor, întrunită astăzi, timp de mai bine de cinci ore, nu a reuşit să clarifice principalele necunoscute din proiectul privind noile norme de aplicare a Codului fiscal. Nici calitatea de dependent/independent a beneficiarului de drepturi de autor, nici situaţia antrepozitelor fiscale nu s-a elucidat, cu toate că din respectiva comisie fac parte specialişti redutabili în domeniul fin

Partenerii sociali din cadrul comisiei au cerut să se introducă unele corecturi tehnice, dar deocamdată nu se ştie dacă modificările solicitate vor fi şi adoptate în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. „Am pierdut timpul de pomană, toate prevederile neclare, interpretabile, au rămas la fel de nebuloase“, ne-au declarat reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor care au participat la şedinţa comisiei. „Un exemplu ar fi impozitarea celei de-a doua, a treia (...) locuinţe: există o excepţie, pentru locuinţele dobândite prin moştenire, ar trebui ca această excepţie să se aplice şi caselor revendicate de foştii proprietari, expropriaţi de comunişti. Am cerut să se introducă această excepţie, nu ştim dacă va fi adoptată“, ne-au mai declarat sursele noastre.

Necunoscutele din norme

Teoretic, ar fi trebuit să fie introdusă o nouă categorie a beneficiarilor de venituri din drepturi de autor, respectiv a celor care lucrează pe carte de muncă şi, ocazional, au şi venituri pe contracte de drepturi de autor. Aceştia rămân în situaţia veche, nu plătesc nicio contribuţie socială. Normele de aplicare a Ordonanţei specifică faptul că toate contribuţiile pe care cei remuneraţi pe drepturi de autor le vor plăti de luna aceasta vor fi considerate stagii de cotizare şi vor fi luate în calcul la determinarea pensiilor şi a indemnizaţiilor de şomaj.


Normele de aplicare a Ordonaţei de modificare a Codului Fiscal, publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, introduc criterii care îi împart pe cei remuneraţi în baza contractelor de drepturi de autor în mai multe categorii – dependenţi faţă de plătitori şi independenţi -, însă criteriile de departajare între ele sunt interpretabile, se pare că tot aşa au rămas şi după şedinţa de azi.


„De obicei, la nivelul ministerelor nu se ţine cont de părerea partenerilor sociali“, afirmă reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor. Sursele noastre ne-au mai spus că o nouă şedinţă a Comisiei de Dialog Social va avea loc luni dimineaţă, având ca temă principală antrepozitele. „Poate că luni vom reuşi să mai clarificăm câte ceva din viitoarele norme metodologice“, au conchis partenerii sociali.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite