La Davos, bancherii au fost puşi la zid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernele din statele dezvoltate nu mai vor să suporte în viitor costurile salvării sistemului financiar. Băncile vor trebui să finanţeze fonduri care să garanteze acoperirea pierderilor generate de un eventual faliment.

Unii dintre cei mai importanţi bancheri din lume au căzut de acord cu privire la înfiinţarea unui fond global pentru garantarea şi asigurarea băncilor împotriva unei viitoare crize financiare.

Soluţia de compromis survine după ce politicienii din SUA şi Uniunea Europeană au cerut reglementări dure şi majorarea impozitelor percepute sistemului bancar. Josef Ackerman, preşedintele Deutsche Bank, a declarat pentru „Financial Times" că acest fond finanţat de către bănci va rezolva problema băncilor „prea mari pentru a falimenta".

Preşedintele Barclays, Bob Diamond a declarat că susţine de asemenea ideea unei taxe globale plătite de bănci din care să se susţină un fond care în câţiva ani să ajungă la sume de ordinul sutelor de miliarde de euro, care să acopere costurile unor eventuale falimente bancare generate de o viitoare criză.

Supraveghere strictă a sistemului financiar

Organismele de reglementare şi politicienii au pus presiune pe instituţiile financiare să-şi creeze propriile garanţii pentru acoperirea pierderilor cauzate de colapsul unei bănci, fără să mai fie necesară intervenţia bugetelor publice. Ideea a fost avansată de Barack Obama care a solicitat băncilor să-şi creeze provizioane de 90 de miliarde de dolari, care să acopere costul programului de ajutorare a sistemului bancar susţinut de bugetul federal.

Presa internaţională caracterizează discuţiile din staţiunea elveţiană ca fiind ostile bancherilor. Rolul băncilor la declanşarea recesiunii mondiale, sumele imense investite pentru evitarea colapsului sistemului financiar internaţional şi profiturile uriaşe se află pe agenda tuturor liderilor politici din întreaga lume.

Bănci salvate cu bani publici

„Consider că relaţiile dintre guverne şi bănci s-au modificat ireversibil", a declarat Petre Sands, bancher european şi copreşedinte al reuniunii de la Davos din acest an.

Propunerile pentru noi taxe, impunerea de restricţii pentru tranzacţiile financiare atât în SUA, cât şi în UE demonstrează determinarea politicienilor în a controla cât mai strict băncile, după ce asumarea unor riscuri exagerate a provocat prăbuşirea economiei mondiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite